Microsoft, la prima pierdere din istorie

Scris de

Microsoft a raportat prima sa pierdere din istorie, un rezultat negativ de 492 milioane de dolari, provenit in principal din reevaluarea in minus a 6,2 miliarde de dolari din achizitia companiei de publicitate online aQuantive, preluata in 2007.

Cu toate acestea, compania a avut venituri-record de 18,06 miliarde de dolari pe ultimul trimestru, in urcare cu 4%. De asemenea, daca se pune la socoteala o promotie de 540 milioane de dolari pentru reducerile oferite celor care cumpara acum licente Windows 7 si apoi trec la viitorul Windows 8, atunci ar fi si mai bine.

Cea mai mare crestere, de 20%, a inregistrat-o divizia de Entertainment, care cuprinde Xbox, Kinect si jocurile video. Aceasta a ajuns la venituri de 1,7 miliarde de dolari, in special prin adaugarea Skype. Divizia care include Office si, mai nou, Yammer, a obtinut o crestere de 7%, ajungand astfel la venituri de 6,3 miliarde de dolari, in vreme ce divizia de Servere s-a remarcat printr-o crestere anuala de 13%, pana la 5,09 miliarde de dolari. Mai departe, Bing a performat putin mai bine, veniturile urcand cu 8% – pana la 735 milioane de dolari. Finalmente, divizia Windows si Windows Live a consemnat o scadere a veniturilor cu 13%.
Aceasta este normala, avand in vedere ca pe 26 octombrie va fi lansata noua varianta, Windows 8. Daca se contorizeaza si promotia de jumatate de miliard de dolari, atunci scaderea este de doar 1%, mult mai bine decat se astepta.

Impiedicatul perpetuu

Finalmente, ultima cifra importanta: livrarile de telefoane cu Windows Phone au urcat cu 50%. Ceea ce nu era greu de previzionat, din moment ce ieri Nokia anunta vanzari de 4 milioane de unitati in ultimele trei luni. Cu toate acestea, vanzarile de smartphone-uri cu aceasta platforma sunt foarte mici comparativ cu Android sau iPhone iar Microsoft practic s-a mai impuscat o data in picior anuntand ca actualele telefoane cu Windows Phone 7 Mango nu vor primi upgrade la Windows Phone 8. Astfel, utilizatorii au primit un nou motiv de a evita telefoanele Nokia Lumia, ceea ce a obligat compania finlandeza sa scada pretul la jumatate. Rescrierea in minus a activelor online si cota insignifianta pe mobile arata ca Microsoft e incapabila sa concureze cu Google si Apple…

Per total, in anul fiscal recent incheiat, Microsoft a inregistrat vanzari de 73,72 miliarde de dolari si profit net de 16,97 miliarde de dolari.
Directorul general Steve Ballmer a anuntat ca se apropie cel mai important sezon din istoria Microsoft. “In cursul anului viitor vom lansa viitoarele versiuni ale Windows, Office, Windows Server, Windows Phone si multe alte produse si servicii care vor duce afacerile noastre inainte si vor furniza oportunitati fara precedent pentru clientii si partenerii nostri”.

Pe buza praspastiei

Microsoft nu constientizeaza, insa, cat de aproape este de buza prapastiei. Si nu vorbesc de uriasa amenda ce se profileaza din partea Comisiei Europene pentru ca nu s-a conformat la o decizie antitrust, ci la faptul ca smartphone-urile si tabletele deja inlocuiesc calculatoarele in preferintele oamenilor, iar gigantul american este practic absent de pe aceste piete. Windows RT si Widnows Phone 8 sunt ultimele sanse de a prinde din urma vitezomanii Apple si Google. Cine vrea un exemplu sa ia aminte la situatiile Nokia si RIM din 2010, cand nici prin cap nu le trecea ca vor cadea asa de sus…

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.nwaonline.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.