Lenovo negociaza preluarea RIM, producatorul BlackBerry

Scris de

Lenovo, al doilea producator mondial de calculatoare, analizeaza preluarea Research in Motion (RIM), producatorul dispozitivelor BlackBerry, in cadrul unei tranzactii care ar da creste prezenta grupului chinezesc in sectorul smartphone-urilor.

Anuntul a fost facut de catre Wong Wai Ming, directorul financiar al companiei. “Ne uitam la toate oportunitatile – RIM si multi altii. Nu vom ezita daca apare o oportunitate buna din care sa beneficiem atat noi cat si actionarii (nostri-nr)”, a spus el pentru Bloomberg la Forumul Economic de la Davos. Wong a mai spus ca Lenovo a avut deja discutii cu RIM si cu bancile acesteia in privinta mai multor combinatii sau optiuni strategice intre cele doua grupuri.

Cum vanzarile de calculatoare au scazut in 2012 din cauza preferintelor pentru tablete si a crizei, Lenovo e fortata sa se reorienteze catre un sector care a cunoscut o crestere masiva si constanta.
Recent, Thorsten Heins – seful RIM- a declarat ca RIM ar putea vinde divizia hardware si va licentia sistemul de operare BlackBerry 10. Acesta va fi lansat pe 30 ianuarie, alaturi de doua smartphone-uri, dupa amanari succesive in 2012, si este vazut drept singura sansa pe care producatorul canadian o are pentru a supravietui. Compania se lauda ca va avea peste 70.000 de aplicatii si jocuri disponibile la lansare. Si asta pentru ca poate rula aplicatiile de Android.

Aceeasi soarta cu Palm?

Majoritatea analistilor considera ca interesul operatorilor telecom pentru BlackBerry 10 a crescut pentru ca acestia nu doresc un oligopol Apple-Google. Cu toate acestea, analistii Phillip Huang de la UBS si Ehud Gelblum de la Morgan Stanley spun ca optimismul din jurul noului sistem de operare este excesiv si compara RIM cu Palm. In 2009, admiratia fata de noul webOS a facut ca actiunile Palm sa creasca de la 3 dolari bucata la 18 dolari. Insa in numai un an, actiunile au ajuns din nou la 4 dolari din cauza ca telefoanele Palm nu au avut lipici la consumatori. Ulterior, Palm – pionier al smartphone-urilor – a incaput pe mana Hewlett-Packard, unde dupa grave greseli de management a ajuns in lada de gunoi a istoriei. Productia de gadgeturi webOS a fost oprita in 2011 iar la finele anului trecut HP a facut sistemul de operare open source, pentru a-i creste popularitatea.
Acum RIM – un alt pionier al industriei smartphone-urilor – are acelasi gen de probleme, dupa ce Apple si Samsung i-au erodat cota de piata. Lenovo are in conturi 3,6 miliarde de dolari insa optimismul legat de BlackBerry 10 a dus capitalizarea RIM la 9,1 miliarde de dolari, aproape dublu fata de valorile din vara anului trecut.

Canada s-ar opune

Mai mult, o preluare directa ar aduce Lenovo in bataia autoritatilor de reglementare din Canada – unde este bazata RIM – si SUA – unde majoritatea agentiilor guvernamentale folosesc BlackBerry. Recent, guvernul canadian a respins mai multe tranzactii. Canada a respins oferta ostila de 40 de miliarde de dolari facuta de gigantul minier BHP Biliton pentru producatorul de ingrasaminte Potash Corp in 2010. In decembrie, guvernul a autorizat preluarea companiei energetice Nexen de catre colosul chinez CNOOC pentru 15 miliarde de dolari insa a prezentat reguli foarte stricte privind preluarile, dupa ce serviciile secrete canadiene au avertizat ca preluarile din partea companiilor chinezesti ameninta securitatea nationala.
In SUA, un comitet al Camerei Reprezentantilor a decretat ca grupurile chinezesti de telecomunicatii Huawei Technologies si ZTE Corp reprezinta amenintari la adresa sigurantei nationale si a cerut companiilor americane sa nu faca afaceri cu acestea.

Si totusi, se poate prelua brandul BlackBerry 

Astfel, daca tehnologiile-cheie ar ramane pe maini canadiene, atunci afacerea ar putea avea unda verde. Iar acestea sunt serviciile de criptare a comunicatiilor si sistemul de operare. Anterior, Amazon a analizat o posibila fuziune cu Research in Motion, in vreme ce IBM s-a aratat interesata de preluarea diviziei de servicii pentru corporatii.

Lenovo a preluat recent CCE, un producator brazilian de calculatoare, tablete si telefoane. De asemenea, in anii trecuti a cumparat producatorul german Medion si unitatea de PC-uri a japonezilor de la NEC. Lenovo nu este doar un integrator de computere: in China compania a ajuns pe pozitia a doua in topul smartphone-urilor, fiind depasita doar de Samsung. La nivel international, insa, nu are o prezenta foarte mare, pe cand BlackBerry este un brand international.
Lenovo a intrat in vizorul presei dupa preluarea diviziei de calculatoare a gigantului IBM.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: n4bb.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

  1. […] PS: vi se pare ca lipseste ceva din peisaj? Ei bine da! Si noi asteptam renasterea Motorola sub aripa Google si a Research in Motion cu Blackberry 10. In caz contrar, Lenovo are deja niste ganduri. […]

  2. […] Pe de alta parte, este a doua oara cand un producator consacrat intra in vizorul unei companii chinezesti. Recent, sefii Lenovo anuntau ca ar dori preluarea BlackBerry. […]

  3. […] si-a reiterat, la randul sau, interesul pentru producatorul canadian, in vreme ce fostul director Apple, John Sculley, ar lucra si el la o oferta. Oficialii BlackBerry […]

  4. […] Compania nu are o prezenta mare, insa, pe pietele dezvoltate. Anul trecut oficialii Lenovo erau interesati de preluarea BlackBerry. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.