IDC: Chinezii au detronat LG si HTC in topul smartphone-urilor, Sony revine in prim-plan

Scris de

Samsung si Apple continua sa domine peisajul, insa companiile din China incep sa urce in top, potrivit ultimului raport IDC privind piata smartphone-urilor.

Astfel, vanzarile Huawei au crescut cu 89,5% in trimestrul al patrulea din 2012, propulsand compania direct pe pozitia a treia in top, cu 10,8 milioane de smartphone-uri livrate, in vreme ce cota de piata detinuta de ZTE a urcat cu 48,4%, pana la 9,5 milioane de unitati. Acestea au aruncat din clasament doua companii respectabile, respectiv LG Electronics si HTC, care au fost martorii unui declin continuu in ultima parte a anului trecut.
“Faptul ca Huawei si ZTE se gasesc acum in Top 5 marcheaza o schimbare semnificativa pentru piata globala”, noteaza Ramon Llamas de la IDC. “Ambele companii si-au crescut volumele prin concentrarea catre mase, dar in ultimele trimestre si-au schimbat atentia catre dispozitivele din domenii high-end. Aditional, ambele companii au impins limitele in termeni de design industrial, cu display-uri mai mari si forme mai mici, ca si aplicatii si experiente inovative”, a mai completat el. Mai mult, cresterea a survenit in ciuda problemelor avute de cele doua companii in penetrarea pietei din SUA, unde au fost catalogate drept amenintari la adresa securitatii nationale.

Dintre cele doua, Huawei isi produce deja propriile procesoare astfel ca pentru a contesta dominatia Samsung, trebuie sa inventeze o tehnologie proprie pentru ecrane pentru a se integra vertical. Recent, Huawei a lansat primul phablet cu ecran de 6,1 inci iar anul trecut avea la moment dat cel mai subtire telefon din lume. Grupul a anuntat  ca terminat 2012 cu un profit de 2,48 miliarde de dolari si venituri de 35,4 miliarde de dolari. Stirea e cu atat mai socanta cu cat Huawei nici macar nu se afla anterior in primele 5, insa a intrat direct pe podium. Cu toate acestea, performantele sale erau asteptate de unii internauti.

Samsung si Apple domina tot

Ambele se afla, insa, la mare departare de Samsung si Apple: coreenii au livrat 63,7 milioane de smartphone-uri, ajutati de vanzarile bune ale Galaxy S3 si Galaxy Note II, in vreme ce Apple a livrat 47,8 milioane de unitati, ca urmare a lansarii iPhone 5 dar si a succesului din China si a popularitatii modelelor vechi, iPhone 4 si iPhone 4S, care s-au ieftinit si astfel au devenit mai accesibile pentru o gama mai mare de consumatori. Samsung comanda o cota de 29% din piata, in vreme ce Apple detine 21,8%. In comparatie cu producatorii chinezi, cele doua companii sunt niste monstri: Apple a facut doar in ultimele trei luni un profit net de 13,1 miliarde de dolari, in vreme ce Samsung a consemnat un profit operational de 8,3 miliarde

Sony bate Nokia

Cu tot succesul avut, ZTE a cazut o pozitie in clasament, intre cele doua grupuri din China intercalandu-se, surprinzator pentru majoritatea, normal pentru altii, Sony. Japonezii au livrat 9,8 milioane de unitati. Niponii au fost ajutati de strategia sa de expansiune in domeniul divertismentului digital, precum integrarea productiilor sale muzicale si de filme sau prezenta jocurilor Play Station. Concomitent, Sony a lansat anul trecut tot mai multe telefoane de top, din ce in ce mai bune. Astfel, au fost aduse pe piata Xperia S si P, urmate de Xperia T, TX si V iar acum de seria Z si ZL. Mai mult, designul acestora devine din ce in ce mai stilat si mai atragator.

Sony a reusit astfel sa se plaseze in fata Nokia pentru prima data in ultimul deceniu, finlandezii livrand doar 6,6 milioane de smartphone-uri, din care 4,4 milioane Lumia cu Windows Phone si 2,2 milioane Symbian. Cum Nokia a reusit sa adune un profit net de 202 milioane de euro, e de asteptat ca si Sony sa isi revina in curand.

PS: vi se pare ca lipseste ceva din peisaj? Ei bine da! Si noi asteptam renasterea Motorola sub aripa Google si a Research in Motion cu Blackberry 10. In caz contrar, Lenovo are deja niste ganduri

Sursa: The Verge
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.