Qualcomm se implica in preluarea BlackBerry

Scris de

“Licitatia” pentru BlackBerry se incinge prin implicarea unui nou competitor de categoria grea: Qualcomm.

Co-fondatorii BlackBerry, Mike Lazaridis si Doug Fregin, care nu mai lucreaza la compania canadiana, poarta discutii cu producatorul de semiconductori Qualcomm si fondul privat de investitii Cerberus Capital Management pentru a concepe o oferta, scrie Wall Street Journal.

Luni expira termenul pana la care BlackBerry poate primi oferte de preluare, pe langa cea preliminara a Fairfax Financial Holdings, care a pus pe masa 4,7 miliarde de dolari.

Qualcomm este cel mai mare producator mondial de cipuri celulare din smartphone-uri. De asemenea, compania produce mari sume de bani si din licentierea de patente pentru tehnologia retelelor wireless. BlackBerry se bazeaza pe comunicatii si servicii aferente, dar si vanzarea de smartphone-uri.

O salvare a BlackBerry ar echivala cu ajutorarea unui client pentru a-l mentine pe linia de plutire. Pe de alta parte, acest lucru ar putea crea tensiuni intre producatorul de cipuri si ceilalti clienti ai sai, intre care se afla Apple si Samsung. Qualcomm nu ar fi la prima preluare de actiuni intr-o alta companie, producatorul de procesoare din San Diego devenind cel de-al treilea actionar ca marime al Sharp. O astfel de tranzactie ar face Qualcomm un actionar minoritar la BlackBerry si ar da acces companiei la valoroasele patente ale canadienilor. Problema e ca Mike Lazaridis e parte a problemei, luand multe decizii controversate la companie, in special dupa lansarea Apple in 2007…

Fairfax inca nu are finantare

Pe de alta parte, pana vineri, Fairfax inca nu gasise finantare pentru tranzactia cu BlackBerry, iar piata mizeaza pe o cadere a tranzactiei propuse. Fairfax oferise 9 dolari pe actiune, in vreme ce vineri titlurile BlackBerry se tranzactionau la 7,77 dolari bucata, dand companiei o capitalizare de doar 4 miliarde de dolari.

Va licita Lenovo?

Lenovo si-a reiterat, la randul sau, interesul pentru producatorul canadian, in vreme ce fostul director Apple, John Sculley, ar lucra si el la o oferta. Oficialii BlackBerry au mai purtat recent discutii si cu Facebook, dar compania nu pare interesata sa concureze pe partea de hardware, chiar daca a lansat in acest an un smartphone impreuna cu HTC. Acesta a fost un esec rasunator, insa.

Google da tarcoale, dupa ce a preluat si Motorola

BlackBerry a atras interes si din partea Google, Cisco Systems, SAP si Intel, care au negociat posibilitatea de a cumpara producatorul canadian sau parti din acesta, insa nu au depus propuneri concrete.
Google detine deja un producator de smartphone-uri, Motorola, preluat cu 12,5 miliarde de dolari. Gigantul ar putea fi interesat tot de patente, dupa ce a fost dat in judecata, alaturi de alti producatori Android, de catre Rockstar – unitatea care a preluat patentele Nortel. Aceasta este controlata de catre Microsoft, Apple, dar si Ericsson, BlackBerry si Sony.

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: CrackBerry

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.