John Sculley, fost director general la Apple, ia in considerare o oferta pentru BlackBerry

Scris de

John Sculley este deosebit de activ in aceasta perioada a anului: dupa ce acum cateva zile dadea sfaturi celor de la Apple, companie pe care a condus-o din 1983 pana in 1993, sa cumpere Ebay, acum iata ca revine in forta. Cu Blackberry.

Sculley analizeaza o oferta pentru preluarea producatorului canadian de smartphone-uri BlackBerry, scrie publicatia canadiana Globe and Mail. Intr-o declaratie pentru aceasta, Sculley, 74 de ani, spune ca el a fost “pentru mult timp un fan si un utilizator Blackberry”.

BlackBerry a ajuns sa aiba o cota de piata minuscula, din cauza Apple si a Samsung. Recent, compania canadiana a anuntat pierderi de un miliard de dolari si o noua runda de concedieri, compania fiind scoasa la vanzare.

Mike Lazaridis şi Douglas Fregin, co-fondatorii BlackBerry, iau in considerare, de asemenea, o oferta pentru companie, scria recent Wall Street Journal, in timp grupul chinez Lenovo se pregateste pentru o posibila preluare a producatorului canadian pentru a intra pe piata americana.

Compania negociază şi cu Google, SAP şi Cisco Systems, au declarat, anterior, surse apropiate situaţiei pentru Reuters.

BlackBerry a semnat in luna septembrie un acord preliminar de preluare in valoare de 4,7 miliarde de dolari, cu grupul Fairfax Financial Holdings.

De la Pepsi la Apple

Sculley a fost intre 1977 si 1983 presedinte al Pepsi, punand cu succes compania in concurenta cu Coca Cola. El are o experienta puternica in marketing, lucru care a ajutat Apple in anii ’80 sa aiba rezultate impresionante in concurenta cu IBM.
El a fost geniul care a adus pe piata Newton, un precursor al smartphone-urilor moderne, realizat in 1993 si oprit din productie de Steve Jobs in 1998. Dar pentru ca nu existau procesoare care sa realizeze ceea ce avea nevoie Apple pentru Newton, inginerii companiei americane au venit cu ideea realizarii unui microprocesor propriu. Asa s-a nascut arhitectura ARM, un joint venture intre Apple, Acorn Computers si VLSI Technology. Semiconductorii ARM se gasesc acum in majoritatea smartphone-urilor si tabletelor.

Concedierea lui Steve Jobs

Sub conducerea sa, vanzarile Apple au crescut de la 800 de milioane de dolari la 8 miliarde, iar la plecarea sa compania avea 2 miliarde de dolari in conturi si o datorie de doar 200 de milioane de dolari. Cu toate acestea, nu a fost deloc un inger: sub conducerea sa Apple a portat Macintosh pe arhitectura PowerPC in loc sa foloseasca procesoarele Intel, iar Apple a anuntat o pierdere de 188 de milioane de dolari.
Dar persoana lui John Sculley ramane in constiinta publica ca cel care l-a concediat pe Steve Jobs de la propria companie pe care a fondat-o. Multi considera ca succesele sale vin ca urmare a viziunii avute iniţial de Steve Jobs.

A avertizat Kodak sa cumpere Adobe

Dupa plecarea de la Apple, Sculley a fost consultant pentru Eastman Kodak, companie pe care a sfatuit-o sa intre in era digitala prin cumpararea Adobe. Intre timp, Kodak a intrat in faliment in 2012 (de unde a iesit deja), iar Adobe a ajuns un gigant software, cunoscut pentru programele sale de editare foto si video.
Kodak a fost decimata de aparitia camerelor digitale si a smartphone-urilor cu camere performante.

In fine, ca investitor, Sculley a fost fondator al operatorului telecom MetroPCS, care tocmai a fost cumparat de T-Mobile SUA. Impreuna cu fratii sai, Arthur si David, el detine un fond privat, Sculley Brothers, prin care investeste in mai multe companii.

Sursa: Engadget
Sursa foto: bb10unlock.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.