SUA: Huawei si ZTE sunt o amenintare la adresa securitatii nationale

Scris de

Companiile americane ar trebui sa evite sa faca afaceri cu Huawei Technologies si ZTE Corp, cei mai mari producatori chinezi de echipemente telecom, pentru a se proteja de furturi intelectuale si spionaj, potrivit unui raport realizat de un comitet al Congresului.

O alta bila neagra o constituie incalcarea intimitatii pentru clientii firmelor americane, se mai arata in document, scrie Bloomberg. Comitetul in cauza a lucrat timp de un an la un raport in care se detaliaza actiunile celor doua companii. Problema o constituie relatiile dintre Huawei si statul chinez, respectiv furnizarea de echipamente speciale armatei. Mai precis, ca ar instala programe backdoor, care pot spiona traficul din retele. De asemenea, e aratata cu degetul si practica de a da mita pentru a castiga contracte.

Directorii Huawei si ZTE au negat legaturile cu agentiile de spionaj la audierea de saptamana trecuta, argumentand ca nu sunt companii controlate de guvern. Firmele au spus ca sunt de acord cu realizarea unui audit independent care sa confirme ca dispozitivele si retelele lor sunt sigure.
Raportul coincide cu cresterea avertizarilor in privinta spionajului digital facut de China. Mai multe companii au raportat anul trecut spargerea sistemelor lor informatice in ultimii ani, de la firme din industriile petroliera, nucleara pana la IT.

Blocaj permanent

All Things Digital scria zilele trecute ca Huawei ia in calcul o listare pe una din bursele lumii pentru transparentizarea companiei. Conglomeratul chinez s-a interesat ce fel de rapoarte trebuie sa trimita pe bursa.
Societatea are probleme in a castiga contracte in SUA. In 2008 Congresul SUA i-a blocat achizitia, impreuna cu fondul Bain Capital (condus atunci de candidatul la alegerile prezidentiale Mitt Romney-nr) a companiei de retelistica 3Com. In 2010 a fost blocata vanzarea de echipamente catre operatorul telecom Sprint, al treilea din SUA. Finalmente, in 2011, i-a fost respinsa propunerea de cumparare a companiei de servere 3Leaf.
Intr-un comunicat, Huawei a explicat ca “este o companie de nadejde si respectata la nivel global, care face afaceri in aproape 150 de piete si cu peste 500 de clienti operatori, inclusiv operatori nationali de pe orice continent, cu exceptia Antarcticii”.

Scurgeri de echipamente catre Iran

In vara acestui an, autoritatile americane au acuzat Huawei ca a dat Iranului echipamente aflate sub embargo, de la Sun Microsystems. Concomitent, ZTE a fost acuzata ca a trimis in Iran echipamente Cisco. Astazi Reuters a relatat ca gigantul retelisticii mondiale si-a intrerupt parteneriatul cu ZTE ca urmare a acestor probleme. Avocatul subsidiarei din Texas a revelat faptul ca firma-mama a complotat pentru a ascunde aceste fapte. FBI a declansat o investigatie in aceasta privinta. In anii din urma Cisco a avut mari batalii in instanta cu Huawei, acuzand conglomeratul chinez de furt intelectual. Procesul a fost abandonat in 2004, in urma promisiunii de modificare a liniei de produse din partea concurentului chinez.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: thecapitalpost.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] recent in focul incrucisat dintre SUA si China. Dupa ce un comitet al Congresului SUA a declarat ca Huawei si ZTE sunt “pericole la adresa securitatii nationale”, China Unicom, unul dintre cei trei mari operatori telecom din China, a anuntat ca va substitui […]

  2. […] pietelor din SUA si Vestul Europei. In SUA, atat Huawei cat si ZTE au fost clasificate drept pericole la adresa securitatii nationale de catre o comisie a Congresului, in vreme ce in Uniunea Europeana cele doua sunt investigate pe […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.