Duelul gigantilor: HP dinamiteaza Cisco

Scris de

In momentul in care Cisco a anuntat ca trece la fabricarea de servere, atunci si-a transformat un prieten intr-un dusman de moarte: Hewlett-Packard (HP).

Spre deosebire de alte domenii economice, precum energia sau zona financiara, care colcaie de concurenta, sectorul IT se caracterizeaza prin faptul ca e impartit in cateva “parcele” care sunt dominate de cate un mosasaur-gigant si populate de alti cativa rechini mai mici. Avem, asadar pe sisteme de operare ca rege Microsoft, Intel pentru procesoare, Google la motoare de cautare, Apple la gadgeturi, Cisco la retelistica, Samsung la televizoare, Amazon pe comert online, Ebay pentru licitatii, Facebook la retele sociale, Oracle pentru baze de date, IBM in privinta serviciilor sau HP in zona de calculatoare. Ei bine, de cele mai multe ori actionarii ii forteaza sa se diversifice pentru a nu fi dependente doar de o singura sursa de venituri. Si ca atare vor sa faca de toate pentru toti. Si pe mai multi bani.

Integrare

Extinderea si integrarea mai multor servicii e foarte benefica. Si avem aici modelul Oracle care a inceput sa urmareasca IBM prin cumpararea Sun Microsystems si oferirea si de hardware, sau Google care a ajuns sa domine domeniul telefoanelor mobile prin Android.

Inmormantare

Dar de cele mai multe ori nu e de bun augur iar compania ori face profituri nesemnificative in noul domeniu, ori aduce chiar pierderi. Microsoft a urmat modelul acesta si a ingropat 7 miliarde de dolari in ultimii ani in Bing pentru a concura Google si tot atata in Xbox pentru a concura Sony pe zona consolelor.

Reinventare

Altii au reusit sa gaseasca reteta succesului si sa se reinventeze si sa inoveze astfel incat sa dezvolte noi produse. Dupa ce a inventat PC-ul, IBM a fost nevoita sa iasa de pe piata si sa vanda afacerea chinezilor de la Lenovo. Dar a renascut din propria cenusa iar acum ofera indeosebi servicii analitice. De cand a pierdut razboiul cu Microsoft la inceputul anilor 1990, Apple a ramas tot cu 5% cota de piata pentru Mac-urile sale. S-a dezvoltat ocolind domeniul si inventand practic alte categorii de produse: playere muzicale (iPod), telefoane inteligente (iPhone) sau tablete (iPad). Acum telefoanele si tabletele fac doua treimi din veniturile gigantului, asa ca putem spune linistiti ca e o companie mobila.

Agresivitate

Google a facut la fel, numai ca a zburat de pe orbita companii de pe anumite domenii deja existente, neinventand altele noi: Yahoo! in zona motoarelor de cautare, a revolutionat mailul oferind gratis 1 GB de spatiu pentru Gmail, YouTube domina sectorul video de pe net si a inceput sa atace sectorul Office al Microsoft prin Google Apps. Ba chiar si-a facut din Apple cel mai mare rival intrand in zona mobila prin Android, care populeaza acum un smartphone din doua vandute in lume.

HP- Revolutia optica in retelistica

Ei bine, Cisco a facut acelasi lucru si s-a extins foarte mult. Numai ca HP a replicat si a achizionat compania de retelistica 3Com, tranzactie finalizata in 2010. Iar acum, HP lucreaza la o tehnologie optica pentru retele, care sa revolutioneze domeniul. Analistul Rob Enderle scrie pe TG Daily ca HP Labs lucreaza la creearea unui switch optic care sa coste o zecime din produsele comparabile ale Cisco si 20% mai putin decat produsele vechi ale acesteia. Va fi mult mai usor de upgradat si mai ieftin si va fi mult mai usor de integrat cu serverele. Noile sisteme ar putea fi disponibile pe piata in 3 ani. Tranzitia de la switchurile electronice, care folosesc cupru, la cele optice va fi o revolutie; vor oferi imbunatatiri dramatice in latimea de banda si scalabilitate. Iar traseul Cisco si marjele sale de profit sunt sub presiune deja. Potrivit unui raport din mai al Dell’Oro Group, cota de piata a Cisco a scazut cu 5,8% pe zona de switchuri, pana la 68,5% si cu 6,4% pe partea de routere, pana la 54,2%. Iar castigatori au fost HP, respectiv Juniper.

Cisco – 44,6 miliarde de dolari la pusculita

Cisco nu sta foarte bine, dar are timp sa se trezeasca, mai ales ca are in seifuri 44,6 miliarde de dolari la finele anului fiscal terminat in iulie. Ieri a raportat un profit net peste asteptarile Wall Street: 1,23 miliarde de dolari fata de 1,94 miliarde de dolari cu un an in urma. Veniturile au fost de 11,2 miliarde de dolari fata de 11 miliarde estimate. Actiunile sale au urcat, insa, azi pe bursa cu 16%, dupa ce directorul executiv John Chambers a spus ca restructurarea si concedierea a 6.500 de muncitori incepe sa dea roade. De asemenea, nici scaderile de comenzi din partea guvernelor lumii nu au fost asa de tragice precum a prezis. Ce va fi in final? Va reusi HP o intrare in forta asa cum a reusit Apple in zona dispozitivelor mobile? Sau Cisco va reusi sa-si apere zona principala de profit asa cum Google a reusit in fata Microsoft?

Enderle nu crede ca Cisco e capabila sa concureze si ca “va ajunge in cimitirul corporatiilor in ceruri”. Ramane de vazut, pentru ca niciuna din cele doua companii nu are doar un razboi de dus. Cisco trebuie sa se bata in zona tabletelor profesionale, prin Cius, si a serverelor, iar HP trebuie sa treaca de la dependenta de calculatoare si servere la telefoane mobile si tablete PC.

Happy hunting!

Sursa: RENNE
Sursa foto: www.networking.onestopclick.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] mai mult, pe langa chinezii de la Huawei care ii fura acum clientii cu oferte ieftine, in viitor va resimti in ceafa rasuflarea unui alt competitor : Hewlett-Packard. Are noroc ca in acest moment are 44,6 miliarde de dolari in […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.