Qualcomm lanseaza un procesor de 2,5 GHz cu patru nuclee

Scris de

Compania americana Qualcomm a lansat o noua versiune a procesoarelor sale Snapdragon pe arthitectura ARM. Numai ca acesta poate procesa datele la o viteza de 2,5 GHz si poate avea pana la patru nuclee.

Viteza sa inseamna cam cat are un laptop sau calculator obisnuit, dar daca punem la socoteala si ca are 4 “creiere” doar ne putem imagina cum o sa arate si ce o sa poata face tabletele sau telefoanele ce vor folosi aceasta tehnologie.

Dispozitivele care il vor integra vor fi disponibile cel mai probabil la inceputul anului viitor si vor rula cel mai probabil jocuri 3D sau filme de inalta rezolutie.
Cu numele de cod Krait, noul procesor poate avea unul, doua sau patru nuclee, fiecare cu o frecventa de 2,5 GHz. Qualcomm pretinde ca cip-urile Snapdragon au o performanta cu 150% mai mare si un consum de energie cu 65% mai mic fata de actualele procesoare ARM disponibile.

Compania a putut realiza acest pas imens deoarece procesoarele sunt realizate cu tehnologie de 28 nanometri. Spre comparatie, actualele procesoare Snapdragon de 1 Ghz, lansate in 2008, sunt realizate in procesul de 65 nanometri.

Sursa: VentureBeat
Sursa foto: VentureBeat

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] pe masura ce tabletele devin mai “infometate” dupa putere si viteza, noile cipuri ARM, precum urmasul Snapdragon de la Qualcomm care ajunge la patru nuclee de 2,5 GHz, pot rula sanatos cea mai mare parte a laptopurilor sau a PC-urilor normale, cu exceptia celor […]

  2. […] AMD a inceput anul extrem de promitator, cu APU-urile (procesoare care combina atat forta cat si grafica) Fusion fiind pe val si avand perspectiva unui an perfect. Din pacate pentru compania americana pocinogul s-a produs: iPad a inceput sa dea aripi tabletelor iar calculatoarele au devenit dintr-o data desuete si vizate doar de corporatii, nu de oamenii obisnuiti. A lansat primul procesor din lume cu 16 nuclee insa arhitectura sa nu e bine folosita de aplicatii si sisteme de operare, asa ca nu are mare succes. De asemenea, a devenit producator de memorii RAM, intrand pe o noua nisa. Acum compania pregateste un concurent pentru ultrabook-urile Intel, insa viitorul nu suna deloc bine pentru una dintre companiile-fanion ale industriei de calculatoare. Si asta pentru ca de anul viitor ar trebui sa ne asteptam la lansarea Windows 8 pe arhitectura ARM. Dar asta nu inseamna doar prezenta Windows pe tablete ci drumul invers: integrarea cipurilor ARM pe netbook-uri. Cu cat Nvidia, Qualcomm, Texas Instruments si Samsung lanseaza procesoare ARM tot mai puternice, cu atat AMD va mai fi inca o data lovita. Ganditi-va numai ce ar inseamna un netbook cu procesor quad-core Snapdragon de 2,5 Ghz… […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.