Razboiul Apple-Adobe: de la “plini de bug-uri” la “dute-n ma-ta”

Scris de

Relatia Apple – Adobe devine din ce in ce mai spectaculoasa, intrecand chiar si razboiul cu Google. Totul porneste de la Flash si compilatorul cros-platforma al Adobe.

Adobe a lansat astazi a cincea incarnare a unuia din produsele care aconteaza jumatate din veniturile companiei: Creative Suite.
Produsul ofera la pachet o paleta imensa de produse: atat Photoshop (editare foto), InDesign, Illustrator, Premiere Pro (editare video), Dreamweaver, Fireworks, Contribute, After Effects & Soundbooth cat si Flash Catalyst si Flash Professional, and Flash Builder 4. Ultimele trei sunt destinate dezvoltatorilor care sa produca aplicatii in Flash.
Creative Suite ofera 14 produse si 250 de noi functii. Dar cam atat cu partea buna.

…iar “Dumnezeu” Jobs s-a odihnit inainte de Flash

Partea intunecata a Fortei ne dezvaluie razboi, amenintari, interdictii si injuraturi pe care Adobe si le schimba cu Apple.
Unul dintre produsele oferite astazi pe tava utilizatorilor, Flash Builder (numit anterior Flex Builder) este in centrul zazaniei cu Apple.
Saptamana trecuta, Steve Jobs, seful Apple, a anuntat la conferinta de prezentare a noului sistem de operare iPhone OS 4 ca schimba termenii licentei pentru kitul de dezvoltare a softurilor. Mai exact dezvoltatorii nu au voie sa foloseasca compilatoare cros-platforma. Adica nu vrea ca programele realizate cu astfel de compilatoare sa poata fi rulate si pe alte sisteme de operare, cum ar fi Android, scrie Macworld.

“Go screw yourself Apple”

Imediat, Lee Brimelow, un evanghelist al utilizarii Flash, si care lucreaza si la Adobe, i-a transmis Apple pe site-ul sau personal flashblog.com, sa realizeze un act anatomic imposibil.
Go screw yourself Apple” este mesajul transmis de Brimelow. Desi spune ca nu vrea sa porneasca o cruciada, el scrie ca si-a mutat toate nevoile departe de oferta Apple: de exemplu cartile, muzica, filmele le cumpara de pe Amazon. In schimb spune dezvoltatorilor de software ca nu pot urma indicatiile Apple si sa aiba “constiinta curata”. Brimelow spune ca motivul interdictiei este sa afecteze vanzarile Creative Suite 5.

Istoria injuraturii

Decizia Apple vine dupa ce compania a interzis adobe Flash Player pe iPhone si iPad, cu Jobs indemnand programatorii sa treaca la HTML 5. In ianuarie, Jobs i-a facut pe cei de la Adobe “lenesi”, si a dat vina pe Flash pentru cele mai multe blocari ale Mac-urilor, categorisindu-l drept “plin de buguri”.
Intr-un raport bursier de vineri, Adobe a identificat refuzul Apple a permite Flash pe dispozitivele sale drept un “factor de risc” pentru afacerile sale care ar putea indemna utilizatorii catre “tehnologii alternative”.
Intr-o scrisoare deschisa, Free Software Foundation (grupul care a initiat miscarea de producere a programelor cu licenta gratis), a cerut Google sa “omoare” Flash din cauza ca e un program care necesita licenta. Ei cereau folosirea unui standard liber. Intre timp, Google a incheiat un parteneriat cu Adobe pentru introducerea Flash direct in browserul Chrome.
Adobe a anuntat un profit net de 127,2 milioane de dolari in trimestrul incheiat la 5 martie.

Flash aduce netul la viata

Sursa: Macworld
Sursa foto: polygeek.com

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] Nu e mare stire ca iPad nu suporta Flash, mai ales cu razboiul Apple – Adobe. […]

  2. […] posibile si cu scaderea duratei de viata a bateriei pe laptopuri si smartphone-uri/tablete. Steve Jobs a mai facut o revolutie, de dincolo de […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.