Intel inventeaza “ultrabook”: laptopul cu trasaturi de tableta

Scris de

Behemothul procesoarelor a inventat “ultrabook”, o categorie de laptopuri foarte subtiri dar cu putere mare de calcul, in tentativa sa de a pune piciorul pe pietele explozive din domeniul gadgeturilor mobile.

Intel si-a botezat noua categorie “Ultrabook” si spune ca modelele nu vor costa mai mult de 1.000 de dolari. Acestea vor ajunge la vanzare de Craciun iar Intel spune ca vor aconta 40% din vanzarile de laptopuri pentru consumatori pana la finele anului viitor, a spus Tom Kilroy, senior vicepresedinte al Intel.

Proceoarele Intel sunt pe 80% din calculatoarele lumii, dar compania nu a reusit sa le adapteze pentru smartphone-uri si tablete. Producatorii precum Apple, Motorola si Samsung folosesc procesoare mult mai eficiente energetic proiectate de ARM Holdings si realizate de companii precum Qualcomm, Texas Instruments, nVidia si Samsung.

Kilroy a spus ca eventual pretul acestora va scadea pana in jur de 600 de dolari in doi ani. Primul partener al Intel este ASUS, care a lansat primul ultrabook, numit UX21. Taiwanezii au mai inventat de unii singuri o noua categorie de laptopuri in 2007, netbook-urile – care sunt proiectate in special pentru navigarea pe net.

Compania are de gand “sa sparga” legea lui Moore si sa micsoreze procesoarele in fiecare an. Cipurile Intel Atom “Cedar Trail” realizate pe procesul de 32 nm vor scadea la 22 nm anul viitor si la 14 nm in urmatorii doi ani, dupa cum scrie Gizmodo.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Gizmodo

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

  1. […] Specificatiile ultrabook au fost dezvoltate de Intel, dar colosul procesoarelor lasa fabricarea pe seama producatorilor. Intel a tras consistent cu ochiul la MacBook Air, unde livreaza procesoarele. Cum tabletele erodeaza rapid vanzarile de calculatoare in intreaga lume, Intel a luat haturile si a impus noua categorie, din moment ce MacBook-urile se vand bine iar livrarile Apple au crescut constant in zona de PC-uri. […]

  2. […] timp, ba chiar Apple a captat toata atentia prin Macbook Air iar Intel si-a ajutat partenerii prin inventarea ultrabook-urilor. Acum Rob Chandok, vicepresedinte al Qualcomm, spune ca firma sa pregateste o versiune speciala […]

  3. […] bine si frumos, cu exceptia faptului ca la Apple designul a urmat prima oara functia, iar pe urma Intel a creat categoria de ultrabook-uri copiind MacBook Air pentru a da un suflu nou industriei de PC-uri, aflata in […]

  4. […] a contracara aceasta “invazie” si pentru a-si asigura un drum si in zona tabletelor Windows, Intel a dezvoltat ultrabook-urile, o catelogie de laptopuri care sunt ultra-subtiri, usoare si care promit durata de viata mare […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.