Nicolas Sarkozy si Angela Merkel propun o noua taxa pentru a salva zona euro

Scris de

Nicolas Sarkozy si Angela Merkel s-au intalnit la Berlin pentru a pregati summitul european care va avea loc pe 30 ianuarie. Acesta va avea ca tema de dezbatere criza zonei euro.

Cei doi propun crearea unei taxe pentru tranzactiile financiare. Aceasta taxa va afecta insa sutele de miliarde de euro care circula zilnic pe pietele bursiere.

Desi cele doua tari par sa se inteleaga in aceasta privinta, la sfarsitul saptamanii trecute, relatiile dintre Paris si Berlin au devenit tensionate. Neintelegerea a fost cauzata de o declaratie facuta de Nicolas Sarkozy, prin care afirma ca nu va astepta ca toata lumea sa fie de acord cu punerea in aplicare a acestei taxe, afirmatie care a deranjat Berlinul.

In urma refuzului categoric al Marii Britanii si al Suediei, s-a pus problema aplicarii aceastei taxe doar in Franta si in Germania, decizia urmand sa fie luata de comun acord. Mai mult, lucrurile s-au accelerat in Franta, caci in februarie va fi prezentat un text  Consiliului de Ministri, text ce propune adoptarea taxei in cursul anului 2012 sau la inceputul anului viitor.

Nu toata lumea vede insa cu ochi buni aplicarea taxei doar in Franta, pentru ca acest lucru va determina o delocalizare a activitatilor bancare, a societatilor de asigurari si de gestiune, totul fiind in avantajul marilor piete mondiale.

Pana acum, doar Comisia Europeana a formulat propuneri, Bruxelles preconizand un profit de 0,01% pentru obligatiunile si actiunile realizate in Europa si un profit de 0,01% pentru produsele derivate (active financiare speculative). In total, acest dispozitiv va permite obtinerea unui sume de 57 miliarde de euro.

Sursa: Le Parisien
Sursa foto: l’Union

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.