Oficialii Federal Reserve se paruiesc pe reducerea somajului

Scris de

Federal ReserveFederal Reserve, banca centrala americana, a ajuns intr-un punct din care nu mai poate iesi: cum sa reduca somajul si, in acelasi timp, sa ajute autoritatile sa scada deficitul ajuns la cote alarmante, pentru ca cresterea economica sa fie sustebabila.

Ca atare, membrii Fed incep sa nu se mai inteleaga si au inceput sa expuna pareri divergente asupra modalitatii de iesire din criza. Dezbaterile asupra cauzelor pentru care somajul sta la niveluri de peste 9,5% din august 2009 divizeaza Federal Open Market Committee (Comitetul Pietelor Federale Deschise -nr), condus de Ben Bernanke, presedintele Fed, scrie Bloomberg.

Charles Evans, presedintele Fed Chicago, si Eric Rosengren, seful Fed Boston, au minimalizat rolul schimbarilor structurale in discursuri recente in favoarea unor actiuni aditionale pentru a creste economia. In schimb, Charles Plosser, boss-ul din Philadelphia, si Narayana Kocherlakota, conducatoarea Fed Minneapolis au spus ca schimbarile de pe piata muncii reduc efectele posibilelor achizitii de titluri de trezorerie.

Unii hais’ si altii cea’!

Diviziunea este cruciala pentru planul care va trebui prezentat dupa intalnirea din 2-3 noiembrie a comitetului.
James Bullard, presedintele Fed St. Louis, anunta intr-un discurs din 19 august ca Fed planuieste extinderea portofoliului sau pentru a stimula cresterea, din moment ce ratele dobanzii de referinta sunt aproape de zero. Federal Reserve a ajuns la active totalizand 2,3 trilioane de dolari dupa ce a achizitionat 1,43 trilioane de dolari in obligatiuni ipotecare si 300 de miliarde de dolari in certificate de trezorerie.

Pompand inca 500 de miliarde de dolari la Trezorerie s-ar obtine echivalentul reducerii cu 0,5-0,75 puncte procentuale a dobanzii de referinta. Estimarile Global Insight arata ca cei 500 de miliarde de dolari vor creste economia cu 0,1 puncte in 2011 si vor lasa somajul la peste 9% in urmatorii doi ani. Achizitii de 2 trilioane de dolari vor creste produsul intern brut ceva mai consistent, cu 0,3 puncte procentuale in 2011 si 0,4 puncte in 2012, conform estimarilor de la Macroeconomic Advisers.

Povestea din spatele povestii

Washington Post scria in august cum James Bullard, seful Fed St. Louis, a publicat un studiu in care avertiza ca economia americana risca sa intre intr-o perioada lunga de reduceri ale preturilor si vulnerabilitate economica, cunoscuta drept deflatie. Bullard spunea atunci ca banca centrala trebuie sa ia in considerare pomparea de sute de miliarde de dolari pentru a preveni acel risc. Bullard a aparut si la CNBC pentru a discuta problema. Thomas Hoenig, seful Kansas City Fed, a dat si el interviuri si a tinut discursuri argumentand pentru problema opusa: el vede recuperarea economica fiind solida si crede ca Fed ar trebui sa majoreze rata dobanzii de referinta pentru a evita inflatia sau bule pe burse.

Situatia e caramizie

Deja din 10 august Fed a anuntat ca va cumpara in continuare active pentru a le inlocui pe cele care ajung la maturitate. Nici Bernanke, nici cei apropiati William C. Dudley, presedintele New York Fed, si guvernatorii Donald L. Kohn si Kevin M. Warsh n-au avut vreo aparitie in care sa explice miscare. In schimb, cel mai nou membru al Comitetului, presedinta Fed Minneapolis, Narayana Kocherlakota, a spus ca decizia Fed “a avut un impact mai mare asupra pietelor financiare decat ar fi anticipat”.

Cert este ca ca situatia este cam disperata pentru cea mai mare economie a lumii, si dupa o revenire in W a economiei ar putea urma un L dureros pana cand SUA isi va rezolva dezechilibrele financiare,  somajul si relatia cu yuanul chinezilor.

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.