Omul anului 2009 pe calea de-a deveni hulitul anului 2011

Scris de

Santa Bernanke este un om simpatic. Cu sacul in spate si cu o sapca rosie ar putea aduna in jurul sau o multime de copii. Iata insa ca, in opinia mea, soarta ii va juca o farsa. Bossul FED va fi ocolit si blestemat in curand si de plosnite. Soarta nu este intotdeauna dreapta cu oamenii, dar asta pare a fi menirea ei: sa fie schimbatoare si uneori chiar foarte dura. Bernanke nu este singurul om care ar trebui blamat pentru starea economiei din SUA, colegul si predecesorul sau Greenspan fiind poate si mai vinovat. Oricum, soarta isi alege victimele cu multa grija si ca atare eu cred ca Bernanke va fi omul care va incasa toti pumnii care trebuiau impartiti frateste intre mai multi indivizi.

Soarta lui Bernanke am prezis-o in 2009 atunci cand a fost ales omul anului, asa cum am prezis si soarta lui Gigel parlamentarul european acum cateva luni. Oamenii care au o urcare rapida obisnuiesc sa cada la fel de rapid in dizgratie, datorita unor greseli care li se atribuie exclusiv si de care nu se fac intotdeauna singurii vinovati. Exceptie de la aceasta regula face desigur ca intotdeauna romanul, care nu este vinovat niciodata, dar pe care soarta il loveste intotdeauna cel mai puternic.

Ciobanasul nostru isi va merita de aceea intru totul soarta, cred eu, asta in cazul in care predictiile mele se vor adeveri. Spuneam daca iti mai amintesti ca tot ce va atinge parlamentarul nostru avocat si agramat se va transforma in cenusa. Primul fulg de cenusa pe care il vad tot mai clar este Steaua, urmata mai apoi de alti fulgi, cei care reprezinta intreaga avere a oierului din tronul de aur.

Iata asadar existenta parabolelor si in viata de toate zilele, un lucru foarte normal de fapt, daca te gandesti ca orice parabola se naste exclusiv din manifestarile pe care le are spiritul uman. Sa-l lasam acum pe oier in plata Domnului si ne intoarcem la barbos. Azi este asadar ziua “cea mare”, o zi care va fi blestemata si ea foarte probabil odata cu Bernanke si cu sacul lui plin de QE2. Chairman-ul FED nu mai vede si nu mai aude, a intrat probabil pe o linie moarta de unde nu mai are nici o iesire. Domnia sa isi joaca azi ultimele carti rezolvand ceea ce a rezolvat si pana acum, adica zero.

Efectele acestui QE 2 vor fi in opinia mea si dupa cum am mai spus-o de atatea ori si anul trecut, o apreciere bursiera vremelnica, mai scurta decat prima, care acum ar trebui sa fie chiar pe terminate, nimic mai mult. Pentru economie si micile intreprinderi masurile lui Ben vor fi ca ancora pentru vapor. Eu cred de aceea ca bursa va incepe sa cada dupa anuntarea masurilor chiar daca o prelungire a euforiei este teoretic posibila. Caderea care urmeaza va trebui sa fie cu atat mai violenta cu cat arcul a fost intins mai mult.

FED se va baga probabil la bondurile de 10 ani ale caror dobanzi ar putea sa mai aiba o zvacnire negativa provocata de masura QE2. Dupa aceasta zvacnire surprizele ar putea sa apara in curand. Bondurile ar putea sa inceapa sa cada si sa trimita, ca o consecinta, dobanzile exact acolo unde FED nu vrea sa le aiba. Un astfel de scenariu, foarte probabil dupa parerea mea in perspectiva medie de timp, ar trebui sa dea aripi dolarului si niste pumni in gura aurului si a argintului. Petrolul ar trebui sa fie si el in ringul in care se impart pumnii. Oricum, in cazul in care Ben nu livreaza conform asteptarilor eu sunt convins ca vei asista la o “baie de sange”.

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikispaces

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.