Portretul energetic al lumii de maine

Scris de

energyCum va arata lumea in viitorii 5 ani? Dar in 10? Cum se vor deplasa masinile? Cu ce ne vom incalzi daca petrolul se termina in 50 de ani? Cum oprim emisiile care cauzeaza incalzirea globala? De la transport pana la incalzire, nu exista niciun domeniu care sa nu functioneze fara energie.

Incet-incet lumea se schimba. Poate acum nu vedem, dar urmatoarea revolutie industriala, cea verde, este chiar dupa colt. Iar semnele ei nu inceteaza sa ajunga la noi. Cum hidrocarburile sunt estimate a se termina in circa 50 de ani pe planeta iar lupta impotriva incalzirii globale necesita reduceri de emisii, lupta pentru profit este complicata cu fiecare moment trecut.

Auto

Ethanol_butler_iowaCum vor fi propulsate masinile?
In timp ce constructorii auto mizeaza tot mai mult pe autoturisme electrice si hibride, companiile petroliere se bazeaza pe etanol ca viitor combustibil.
Shell a anuntat realizarea unui joint venture impreuna cu compania braziliana Cosan, intr-un proiect care va avea o valoare de 12 miliarde de dolari, care este cea mai mare investitie a unei companii petroliere in etanol, scrie Reuters.
Noua compania va fi cel de-al treilea distribuitor de carburant din America Latina.

Actiunile Cosan au urcat cu 10,7% ieri cand a fost facut public anuntul, in timp ce titlurile Shell au crescut cu 1,1%.
Cele doua companii vor avea cote egale iar noul gigant creat va detine 4.500 de statii de carburanti in Brazilia, pozitionand compania sa poate concura cu gigantul de stat Petrobras si cu Ipiranga, o unitate a Grupo Ultra, tot din Brazilia.

Cosan va transfera companiei mixte activele sale de zahar, etanol, distributie de combustibil si generare de energie, totalizand o valoare de 4,93 miliarde de dolari si o datorie de 2,52 miliarde de dolari. Shell va contribui cu activele sale de retail,  distributie de combustibili pentru aviatie, evaluate la 3 miliarde de dolari si va injecta alte 1,63 miliarde de dolari in joint venture in urmatorii 2 ani.

Cosan a achizitionat in 2008 de la Exxon Mobil lantul de benzinarii Esso pentru aproape 1 miliard de dolari. Capacitatea Cosan de a produce trestie de zahar este de 60 de milioane de tone pe an. Companiile vor sa dubleze productia de etanol la 5 miliarde de litri pe an. Vanzarile noii entitati vor ajunge la 21 de miliarde de dolari, potrivit oficialilor.

chevy-voltO alta companie petroliera britanica, British Petroleul (BP), a preluat 50% din Tropical BioEnergia pentru 60 de milioane de dolari si a anuntat investitii de 1 miliard de dolari in construirea a doua rafinarii de etanol.

In Romania, grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a deschis o fabrica de bioetanol la Zimnicea, in urma unei investitii de 90 de milioane de euro.

In schimb, producatorii auto investesc masiv in modele electrice sau hibride. General Motors va lansa in curand Volt, care va concura cu modelul Leaf al Nissan.

In acelasi timp, japonezii de la Toyota si Honda sunt lideri detasati la modelele hibride, cu Prius, respectiv Insight.

Incalzire

Caldura este alt domeniu unde petrolistii arunca miliarde de dolari pentru a combate scaderea zacamintelor. In decembrie 2008, Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera din lume, a anuntat achizitia XTO Energy pentru 30 de miliarde de dolari. Ce este important este ca XTO Energy explora gaze naturale din zacaminte neconventionale, respectiv sisturi bituminoase. Peter Voser, bossul Shell, spunea si el recent ca aceste zacaminte vor avea un “impact global”. Francezii de la Total au anuntat si ei cumpararea unei cote de 25% din Chesapeake Energy, intr-o tranzactie de 2,25 miliarde de dolari. Si aici, Romania este prezenta pe harta mondiala.

methane_hydratePublicatia americana BusinessWeek anunta in septembrie 2008 ca marea bogatie a Marii Negre sunt hidratii de gaz, cunoscuti si sub numele de “gheata care arde”.

Miliardarul roman Dinu Patriciu comenta la Black Sea Energy Forum ca Marea Neagra are atatea rezerve incat ar putea inlocui gazul in furnizarea de energie. El a comlpetat ca statele riverane s-ar putea alia pentru a exploata resursele neconventionale si ca acest lucru se va intampla in mai putin de zece ani si se poate face si fara Rusia. “Poate vom vorbi despre hidrati de gaz in viitor. Sunt resursele cele mai bogate, comparativ cu restul resurselor care exista, ceea ce ar putea insemna schimbarea industriei petroliere. Cercetarea si dezvoltarea care vin din afara industriei sunt raspunsul, insa trebuie sa gandim in afara cutiei”, mentiona atunci afaceristul.

“Faurul” Pamantului

geothermal-renewable-energyAlte companii au planuri diferite. SUA este asteptata sa isi tripleze capacitatea de productie instalata in energia geotermala, la cei 3.153 MW instalati adaugandu-se 6.400 MW aflati in constructie, potrivit Geothermal Energy Association. Grupul a anuntat ca datorita subventiilor americane, capacitatea instalata a crescut cu 6% in 2009, dupa ce italienii de la Enel si Ormat Industries au deschis noi centrale. Un numar de sase geocentrale au fost construite, adaugand 177 MW. S-au investit 800 de milioane de dolari si s-au creat 750 noi locuri de munca. In Romania, omul de afaceri Gheorghe Calburean a anuntat ca doreste sa se extinda in acest sector, dupa ce a achizitionat in 2000 pachetul majoritar la Transgex Oradea. Locuitorii din Arad, Oradea, Satu-Mare si alte localitati invecinate ar putea primi caldura din ape geotermale in urmatorii ani.

Calburean a anuntat in noiembrie ca aceasta sursa este mai ieftina decat gazele naturale.

Electricitate

Wind_power_plants_in_Xinjiang_ChinaSectorul de producere a electricitatii are cele mai multe optiuni in privinta sursei. Noile tehnologii sunt experimentate peste tot. Se spera ca ingroparea dioxidului de carbon va rezolva problema emisiilor ca aceelereaza incalzirea globala. In Romania, termocentrala de la Braila, unde Enel si E.ON vor construi 800MW, va fi prima care va implementa aceasta tehnologie.

Parcurile eoliene sunt si ele din ce in ce mai prezente in lume datorita stimulentelor oferite de statele lumii pentru energia verde. Vantul a realizat 19,7% din electricitatea din Danemarca in 2007. In Romania, CEZ investeste 1,2 miliarde de euro in judetul Constanta intr-un parc eolian care va fi cel mai mare de pe uscat al Europei.

Apa este o alta sursa de energie. In Romania hidrocentralele genereaza 28% din consumul anual de energie electrica. In Suedia ele fac 50% din consum.

Revolutia nucleara

ikata nuclear power plantDar marea majoritate a statelor lumii au inceput o “revolutie nucleara”, in care se construiesc centrale nucleare. Gigantul franzez EdF, detinut de stat, a achizitionat in noiembrie 2009 49% din producatorul american Constellation Energy pentru 4,5 miliarde de dolari. Si statele din Estul Europei au anuntat construirea de noi grupuri nucleare.

Bulgaria vrea o centrala la Belene iar Italia a anuntat si ea demararea unui program nuclear ca si Marea Britanie.

Romania construieste doua grupuri nucleare noi la Cernavoda, investitie de 4 miliarde de euro. Mai mult se vrea ca o a doua centrala nucleara sa fie realizata pana in 2020.

Energia stelelor

sun flareDar combustibilul nuclear, uraniul, nu se gaseste la nesfarsit. Asa ca cercetatorii cauta sa realizeze fuziunea nucleara. Primul reactor nuclear pe fuziune va fi construit in Franta, la Cadarache si este un proiect comun in care sunt implicate UE,  SUA, China, India, Japonia, Corea de Sud si Rusia. Costa 5 miliarde de euro. Daca va fi un succes, energia stelelor ne va aprinde becurile si televizorul.

Pentru a se realiza fuziunea nucleara este ca gazele sa fie incalzite la temperaturi care depasesc 100 de milioane de grade Celsius, mult mai mult decit in centrul Soarelui. Materia prima este deuteriul, un izotop al hidrogenului, ce poate fi extras din apa de mare. Un kilogram de combustibil poate produce aceeasi cantitate de energie ca 10 milioane de kilograme de combustibil fosil. Pana acum, cel mai mare experiment din domeniu a produs 16MW de curent electric, dar energia necesara pentru a sustine campul de plasma in care aveau loc reactiile a fost mai mare decat ce s-a produs.

Case cu panouri solare

solar panel houseCredeati ca celulele fotovoltaice raman rezervate doar Statiei Spatiale Internationale sau satelitilor? Ei bine nu. Unele state din UE ofera oamenilor subventii pentru amplasarea de panouri iar legislatia obliga constructorii sa monteze celule solare pe parte dinspre sud a imobilelor. Iar panourile devin din ce in ce mai ieftine.

In ultimii doi ani China a ajuns cel mai mare producator mondial de panouri solare datorita costurilor joase. Revista americana Popular Science citeaza mai multi analisti care spun ca SUA vor schimba dependenta de petrolul Orientului Mijlociu de tehnologia verde din China. Mai ales ca anul trecut China a intrecut Danemarca, SUA si Germania si a ajuns primul producator de turbine eoliene.

Un hop…

moneySingura problema cu toate acestea este costul. Oamenii nu sunt dispusi sa plateasca scump pentru salvarea Planetei, mai ales in aceste momente de criza.

Iar acum, barilul de titei este pe bursele internationale in jur de 75 de dolari, ceea ce face relativ ieftine si benzina, motorina, pacura sau gazele naturale.

Dar o data cu reducerea rezervelor si cu trecerea crizei mondiale, pretul va urca din nou. Concomitent, se vor descoperi noi tehnologii care vor ieftini materialele actuale. Iar deocamdata nu vedem inceputul revolutiei verzi…

Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.