Pregatiri de razboi?

Scris de

Economia dududie! Daca as fi la Bucuresti m-as uita din nou sub plapuma lui Tariceanu. Rapoartele sunt si ele peste asteptari, in timp ce omul cu barba sta cu sacul in spate gata sa-l arunce flamanzilor. In Romania careva idiot, nici nu mai are importanta cine, ministru al economiei mi se pare, imi vine sa vars doar cand ii aud vorbind pe oricare dintre ei, ii da din nou cu cresterile pe care le viseaza pentru 2011. Televizoarele duduie si ele.

In programe apar expertii care mai de care, cu retete si ele care mai de care, intr-o lume in care societatile si-au inceput incet dar sigur procesul de dezmembrare. Ma uit la ei si ma simt venit dintr-o alta lume, dintr-o alta realitate, una pe care protagonistii nostri nici macar nu par sa o perceapa. Se ratoiesc ca de obicei unul la altul si vorbesc fara sa inghita vanand ca intotdeauna puncte politice, care, spera ei, ca-i vor repune calare pe carnat.

Inversunati cum sunt nici unul nu observa ca in locul carnatului a ramas doar o scobitoare. Aceasta din urma fiind chiar destul de ascutita ca sa-i poata intra oricui in fund. Oamenii vorbesc ca de obicei, nimic, in timp ce eu ma uit cu ochii holbati la niste grafice. Ma uit de mai multe ori si mi se par in continuare deosebit de stranii, fapt pentru care am decis sa le expun si pe aceasta pagina.

Uita-te la primul! Cu linie rosie vei vedea trasata o medie a inventariilor de petrol incepand cu 1984. Aceasta medie devine cu atat mai reprezentativa cu cat timpul pe care il reprezinta este mai lung. Studiind linia rosie observam de indata ca intr-o economie cat de cat sanatoasa inventariile de titei ar trebui sa scada. Uite totusi ca realitatea ne contrazice! Inventariile de petrol cresc ( linie albastra), indepartandu-se precum se vede tot mai mult de media obisnuita, ( vezi sagetile albastre puse intre cele doua linii, precum si reprezentarea grafica a diferentei de care vorbim expusa dedesubt).

Hai sa trecem acum la graficul nr. 2. Acesta reprezinta oscilatiile de pret ale produselor expuse, de la inceputul anului 2010 si pana in prezent. Uita-te o clipa la prima coloana, cea negativa si rosie ca focul, care nu reprezinta altceva de fapt decat pretul gazelor. Intrebare: cum si-ar putea explica cineva o depreciere a pretului la gaze, de 39%, intr-o  economie aflata in duduituri? Sa nu uitam totusi ca este vorba de pretul unei surse energetice! Daca tinem cont de plonjonul pretului avut de gaze ar trebui sa intelegem numaidecat un  lucru deosebit de important: pretul este si trebuie sa fie scazut doar din cauza cererii scazute!

Poate oare o economie care duduie a revenire sa faca acest lucru fara a consuma mai multa matreie prima energetica, precum ar fi gazul de exemplu? In opinia mea desigur ca nu, si de aceea voi ramane convins in continuare ca nici nu duduie, ci dimpotriva, ea se afla foarte aproape de innec. Sa vedem ce ne spune atunci titeiul, varful de lance al produselor energetice? Ne spune exact acelasi lucru. Existenta exceselor de inventarii este o dovada directa si incontestabila a consumului redus, vezi inca o data abaterea de la media normala de care vorbeam in paragrafele anterioare.

Sa ne ocupam acum o clipa si in incheiere de “logica” conform careia pretul titeiului poate sa aiba o crestere anuala de 4%, intr-un mediu in care inventariile cresc in loc sa scada. Mie personal mi se ridica parul pe spate atunci cand vad aceasta ecuatie, foarte greu de explicat si, fara nici un sens la o prima vedere. Ecuatia amintita ramane totusi fara sens doar intr-un mediu normal. Intr-un mediu in care cineva se pregateste de razboi ea devine dintr-o data foarte plauzibila.

Inventariile de titei sunt in exces, oferta in exces, asta pentru ca economia nu merge si nu consuma atat cat obisnuia, pretul gazelor nu face altceva decat sa confirme acesta ipoteza. Dar uite ca totusi cineva cumpara titei, si inca nici nu oricum, ci intr-un fel care ar trebui sa fie impotriva tuturor regulilor de functionare ale pietelor libere, la pret mai mare si, paradoxal, dintr-un stoc abundent in crestre. Intrebare: Oare cine ar putea fi acest cumparator misterios? Ar putea fi oare vorba, printre altii, de un laureat al premului Nobel pentru pace? Cugetare: Un razboi se face intotdeauna mai putin cu gaze si mult mai mult cu petrol.

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.