Reforma in sistemul bancar spaniol

Scris de

Luis de Guindos, ministrul de finante spaniol, a confirmat reforma care va avea loc in sistemul bancar, reforma promisa de noul guvern conservator condus de Mariano Rajoy.

Conform guvernului, desi in ultimii doi ani bancile au fost supuse unui proces de restructurare, acestea mai au nevoie de inca 50 de miliarde de euro pentru a salva activele si pentru a indeparta orice riscuri legate de expunerea lor in sectorul imobiliar, muribund de cand s-a declansat criza, in 2008.

Deoarece nu se pot injecta fonduri publice din cauza deficitului public, solutia ar fi ca bancile sa-si mareasca provizioanele. Aceste provizioane suplimentare reprezinta aproximativ 40 miliarde de euro.

Obiectivul reformei este triplu. In primul rand se incearca indepartarea indoielilor fara aceste active si redarea increderii si credibilitatii sectorului financiar spaniol pentru a facilita accesul la piete. Cel de-al doilea obiectiv al reformei vizeaza realizarea unei fuziuni pentru a crea entitati mai viabile. Prin reformarea sistemului fianciar se doreste si determinarea bancilor de a se debarasa de activele imobiliare.

In prezent, bancile spaniole au recurs la imprumuturi de la Banca Centrala Europeana(BCE) pentru a diminua dificultatile de pe piata interbancara. In decembrie 2011, ele au obtinut 30% din imprumuturile acordate de BCE bancilor europene.

Sistemul fianciar numara inca 25 de banci si case de economii, dintre care patru au trecut, dupa inceputul crizei, sub controlul Fondurilor Publice pentru Restructurarea Ordonata Bancara (FROB). O parte dintre ele prezinta slabiciuni structurale.

Guvernul vrea ca reforma sa fie aplicata imediat. Pana la sfarsitul anului, bancile ar trebui sa fie restructurate, mai putin in situatia in care decid sa intre intr-un proces de fuziune. In acest caz, termenul va fi de doi ani.  Guindos considera ca daca problema va fi rezolvata, bancile vor putea redeschide accesul intreprinderilor si particularilor la obtinerea de credite.

In ceea ce priveste bancile care nu au capacitate financiara, statul le-ar putea veni in ajutor prin intermediul achizitiilor de obligatiuni convertibile. Astfel, capitalul FROB va creste de la 9 la 15 miliarde de euro.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Intereconomia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.