Roma promite un nou plan de austeritate

Scris de

Ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, a promis adoptarea unor noi masuri de austeritate, de data aceasta mult mai dure. Scopul noului plan de austeritate este atingerea  echilibrului bugetar cu un an mai devreme, in 2013, desi fusese prevazut pentru anul 2014.

Aflat sub presiunea pietelor internationale, dar si sub presiunea partenerilor europeni, Silvio Berlusconi a anuntat ca masurile de austeritate vor fi luate cel mai tarziu pe 18 august.

Giulio Tremonti a recunoscut ca a primit din partea Bancii Centrale Europene (BCE) o scrisoare secreta in care erau sugerati pasii pe care Italia ar trebui sa ii urmeze pentru a iesi din criza. Printre indicatii se numara reducerea costurilor birocratice, lansarea unui program de privatizare, liberalizarea economiei, reformarea ajutoarelor sociale si a sistemului de pensii.

Guvernul isi propune sa lupte si impotriva evaziunii fiscale si prevede cresterea impozitarii veniturilor de la 12,5% la 20%. Ministrul e de acord si cu ideea unei reforme a dreptului muncii pentru  a-l face mai flexibil. El a mentionat ca Uniunea Europeana a cerut reducerea salariilor functionarilor publici, insa Berlusconi se opune presiunii fiscale, chiar si in cazul italienilor instariti.

Propunerea ministrului nu a ramas fara ecou. Marco Valli, economist al bancii Unicredit, este sceptic in ceea ce priveste punerea in practica a acestui plan. Liderii partidelor de opozitie sunt dezamagiti si catalogheaza declaratia ministrului ca fiind “greu realizabila”.

Italia, a treia putere economica a zonei euro, a intrat saptamana trecuta in criza din cauza datoriilor enorme de 120% din PIB. Taxele obligatorii au atins valori record si situatia a fost calmata doar de interventia BCE, care insa a conditionat ajutorul dat, cerand in schimb adoptarea unui nou plan de austeritate, evaluat de Roma la 30 de miliarde de euro.

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Le Point.fr

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.