Palestinienii cer aderarea la ONU

Scris de

PalestinaPalestinienii vor inmana petitia de aderare la ONU pe 20 septembrie, ziua de deschidere a urmatoarei Adunari Generale ONU la New York.

Palestinienii vor sa obtina adeziunea prin care devin membri cu drepturi depline ai ONU si recunoasterea Palestinei dinaintea Razboiului de Sase zile.

Aceasta cerere are diverse reactii in comunitatea internationala. Peste 100 de tari sunt gata sa recunoasca Palestina ca stat independent. In plus, Banca mondiala, Fondul Monetar International si ONU au afirmat, in trei rapoarte publicate in primavara, ca Salam Fayyad, prim ministrul palestinian, a reusit sa stabileasca institutii politice si economice indispensabile pentru crearea unui stat viabil. In ciuda faptului ca pe 27 aprilie a avut loc o reconciliere intre Fatah si Hamas, tensiunile inter-palestiniene continua si accentueaza reticenta anumitor tari in recunoasterea statului palestinian.

Statele Unite se opun aderarii si au afirmat ca vor folosi dreptul de veto in Consiliul de Securitate pentru ca aceasta cerere sa nu fie acceptata. Barack Obama a calificat aceasta cerere drept o greseala: “Singura modalitate pentru a crea statul palestinian, este cea prin care israelienii si palestinienii ajung sa faca pace”. Presedintele american a mai adaugat: “Sunt convins ca este o greseala ca palestienii sa aleaga ONU, in loc sa negocieze cu israelienii”.

Israelienii cer recunoasterea statului Israel ca stat evreu, o cerere pe care conducatorii palestinieni au respins-o mereu. Pe de alta parte, palestinienii cer incetarea colonizarilor, ceea ce statul evreu refuza.

Intorcandu-si fata catre ONU, palestinienii au ales sa apeleze la forta. In cazul unei recunoasteri, unii israelieni au vorbit de un “tsunami diplomatic” pentru statul evreu. Ministrul de externe israelian, Avidgor Lieberman l-a acuzat pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas ca “nu vrea pacea, ci confruntarea”.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: el aire libre

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.