Salvarile General Motors si Chrysler, interconectate cu cea a Citigroup

Scris de

gm_headquarters_newSalvarea de la colaps a gigantului financiar Citigroup a dus direct la salvarea producatorilor auto General Motors si Chrysler.

Detaliile au survenit in urma aparitiei cartii “On the brink” (Pe marginea prapastiei) scrisa de Henry Paulson, fostul secretar al Trezoreriei SUA in acea perioada.

Citi primise 25 de miliarde de dolari o data cu restul bancilor americane prin programul TARP de 700 de miliarde de dolari dar a mai avut nevoie inca o data de bani. Ca atare a primit alte 20 de miliarde de dolari si garantii pentru active de 306 miliarde de dolari. Aceasta a doua salvare este interconectata cu sectorul auto.

“Nancy Pelosi, sefa Camerei Reprezentantilor, … mi-a spus alb in fata ca era imposibil politic sa salvam Citi si sa nu ajutam producatorii auto. Ea se opunea pana de curand ajutorarii companiilor auto, pe care le considera slab manageriate” scrie Paulson despre dedesubturile politico-economice din noiembrie 2008.

Ramane memorabil episodul din aceeasi perioada in care sefii GM au debarcat din avioane particulare de 35 de milioane de dolari pentru a cersi banii publici.

Initial statul american a pompat bani in producatorii auto dar falimentul lor nu a putut fi evitat. Trezoreria a bagat in total 49,9 miliarde de dolari in General Motors si 14,3 miliarde de dolari in Chrysler. De asemenea, au mai fost pompati 16,9 miliarde de dolari in GMAC, bratul financiar al GM si intr-o serie de producatori de componente.

Sectorul auto american interconecteaza 3 milioane de muncitori.

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: geotauaisay.com

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] de 18 companii financiare, care au luat in total 9 trilioane de dolari. Cel mai mult s-a imprumutat Citigroup – 1,8 trilioane de dolari, Merrill Lynch – 1,5 trilioane, Morgan Stanley a tras 1,4 trilioane […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.