Scotia nu va avea rating maxim daca isi declara independenta
Scris de Daniel Ionascu
O Scotie independenta nu va mosteni automat ratingul AAA conferit de agentiile de evaluare Marii Britanii in cazul in care se va separa dupa refendum.
Atat Standard & Poor’s cat si Moody’s si Fitch au sugerat ca Scotia nu va primi rating maxim, ba chiar acesta va fi cateva trepte mai jos, ducand la cresterea costurilor de finantare.
Guvernul scotian a respins, insa, aceste pretentii, spunand ca este increzator datorita fundamentelor puternice ale economiei.
Potrivit unei note interne a Moody’s, ratingurile suverane sunt trecute in jos daca o tara este relativ noua, scrie The Telegraph, care citeaza Financial Times.
Avertismentul vine dupa ce M&G Group, o companie de manageriat fonduri de investitii, a adus avertismente similare. Aceasta a spus ca majoritatea economiilor mici de marime echivalenta nu au rating triplu A.
De asemenea, un studiu al Institutului de Cercetari Economice si Sociale a aratat ca o Scotie independenta ar avea un deficit comercial substantial.
Guvernul scotian vrea un referendum privind independenta in 2014. Executivul britanic a anuntat ca este pregatit sa dea autoritate legala pentru un asemenea vot.
George Osborne, ministrul britanic de Finante, a afirmat recent ca Scotia ar putea fi fortata sa renunte la lira sterlina ca moneda si ar putea trece la euro.
Ministrii scotieni insista ca independenta va intari economia sa, in vreme ce oficialii au incercat sa reduca temerile privind cresterea costurilor cu datoria publica.
Flexibilitatea fiscala ar permite Scotiei sa reduca taxele pentru companii indeajuns de mult pentru a le incuraja sa isi relocheze profiturile aici, atat din Marea Britanie cat si de peste hotare. Deocamdata, asta face Irlanda, care intre timp a fost si nevoita sa ia un imprumut de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Etichete: euro, extern, Fitch, Fitch Ratings, George Osborne, independenta, lira sterlina, Marea Britanie, monede, Moody's, Scotia, Standard&Poor's, stiri