Spionaj industrial la combinatele chimice

Scris de

Cel putin 48 de companii din industriile chimica si de aparare au fost victimele unor atacuri cibernetice coordonate din China, potrivit unui raport al firmei de securitate Symantec, citat de Reuters.

O parte din calculatoarele acestor firme au fost infectate cu un soft malitios cunoscut drept “PoisonIvy”, care a fost folosit pentru a fura informatii de design, formule, detalii despre procese de productie sau documente.
Symantec nu a spus care sunt companiile in cauza, dar a mentionat ca in lista sunt incluse corporatii din Fortune 100 care dezvolta compusi si materiale avansate. Cele mai multe computere infectate au fost din SUA si Marea Britanie. Symantec care a adaugat ca din cele 29 de companii chimice victime ale atacului, o serie dezvolta materiale avansate folosite in vechicule militare.

Campania a durat de la finele lunii iulie pana la mijlocul lui septembrie iar atacul a fost urmarit pana la un sistem din SUA detinut de un barbat de vreo 20 de ani din provincia Hebei, China.

Cercetatorii au descoperit ca serverele folosite pentru controlul si minarea de informatii in aceasta operatiune au fost folosite si intr-o serie de atacuri din aprilie-mai impotriva unor grupuri care lupta pentru drepturile omului.

McAfee, unitatea de securitate a Intel, descria in luna august o operatie vasta, extinsa pe 5 ani impotriva retelelor din 72 de organizatii, inclusiv ONU, guverne si corporatii. In februarie, MacAfee avertiza ca hackeri din China au spart sistemele informatice ale unor multinationale din domeniul petrolului si gazelor naturale pentru a fura planuri de achizitii si alte informatii critice.

Dow Chemical Co a anuntat ca a detectat “emailuri neobisnuite” care au fost trimise catre companie in vara trecuta, dar ca nu are vreun motiv sa creada ca operatiunile sale au fost compromise, inclusiv proprietatea intelectuala.
DuPont a refuzat sa comenteze. Cea mai mare companie chimica a lumii este BASF, din Germania.

Nu e prima oara cand China e aratata cu degetul. Google a anuntat acum cateva luni ca se incearca spargerea de conturi de Gmail ale unor demnitari si dizidenti iar recent a avut loc un scandal legat de accesarea ilegala din China a unor sateliti americani. De asemenea, japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries, care realizeaza cea mai mare parte din programul spatial nipon au anuntat ca s-a incercat furtul de date secrete din industria aerospatiala. La inceputul anului si calculatoarele contractorului militar Lockheed Martin au fost atacate.

Sursa: Reuters
Sursa foto: http://max-meshwork.blogspot.com/

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.