Exxon si Shell, sifonate de informatii intr-un caz de spionaj industrial

Scris de

Exxon si Shell, cele mai mari companii petroliere din lume, au fost atacate online de hackeri care au folosit servere din China in ultimii trei ani.

Pe langa acestea alte companii au avut aceeasi soarta si British Petroleum (BP), ConocoPhillips, Marathon Oil Corp si compania de foraje Baker Hughes, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
In data de 10 februarie firma de securitate McAfee a prezentat un raport potrivit caruia sase companii petroliere au fost atacate din China intr-o operatiune complexa numita “Dragonul Noptii”. McAfee preciza atunci ca au fost furate importante date comerciale, precum informatii despre finantarea unor proiecte de petrol sau gaze.

Acces nedetctat timp de un an

In anumite cazuri, cyber-criminalii au avut acces nedectat la retelele companiilor timp de mai mult de un an, a spus Greg Hoglund, director executiv la firma de securitate HBGary Inc. Hoglund a participat si el la raportul anterior dat de McAfee dar nu si-a precizat care sunt clientii sai.
El spune acum ca s-au sifonat date si despre achizitii sau probleme legale. “Acesta este direct spionaj industrial”, spune el.
Hackerii au tintit harti topografice computerizate, care valoreaza “milioane de dolari” deoarece arata unde se afla potentialele rezerve de petrol, a completat si Ed Skoudis, de la compania InGuardians Inc, care a investigat si ea recent doua astfel de intruziuni. Nici el nu a prezentat care sunt clientii sai.

Sprijin guvernamental?

Furturile de la companiile petroliere se potrivesc perfect cu operatiuni de spionaj industrial care sa aiba sprijinul sau consimtamantul guvernului chinez, potrivit lui Joel Brenner, fost sef al contra-spionajului SUA in timpul administratiilor Bush si Obama. Acum el este avocat la Cooley LLP in Washington. In precedenta sa slujba misiunea sa era urmarirea eforturilor de spionare impotriva SUA din partea statelor straine.

Anumite aspecte ale atacurilor au aparut dupa ce mailurile interne ale firme HBGary au fost facute publice de catre grupul de hackeri activisti Anonymus, ca raspuns la sprijinul dat de firma autoritatilor SUA impotriva WikiLeaks.

McAfee a putut lua urma hackerilor chinezi si le-a gasit centrul in orasul Heze din provincia Shandong.

Sursa: Bloomberg

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] In februarie, MacAfee avertiza ca hackeri din China au spart sistemele informatice ale unor multinationale din domeniul petrolului si gazelor naturale pentru a fura planuri de achizitii si alte informatii […]

  2. […] de combinate chimice, de companii nucleare iar la inceputul anului au furat date strategice de la gigantii petrolieri ai lumii. Sursa: TG Daily Sursa foto: […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.