Turcia va fi doar tara de tranzit, nu jucator regional

Scris de

Turkey-Energy-IndustryTurcia nu va obtine foarte mult din agresivitatea sa diplomatica in privinta Nabucco si va fi doar o tara de tranzit si nu un jucator regional.

Daca Turcia lua aceeasi pozitie agresiva in privinta oleoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) nu sunt sigur ca BTC s-ar fi facut vreodata, a declarat la Bucuresti Edward Chow, expert pe probleme de energie la grupul de analiza Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Turcia doreste „optiunea” de a cumpara ieftin o cantitate de 15% din gazele ce vor tranzita tara prin gazoductul Nabucco. Acesta va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an. Prin aceasta conditie, Turcia se afla si pe lista de probleme politice enumerate de Joshka Fisher si care stau in calea dezvoltarii Nabucco. „Ca sa vrei o optiune pentru a prelua gaz trebuie sa platesti pentru ea, daca e sa vorbesc in termeni economici. Pentru Turcia, orice alta optiune decat a fi un pod intre Est si Vest se va solda cu neindeplinirea obiectivelor” spune si Edward Chow.

Turcia a semnat si cu Rusia pentru ca gazoductul South Stream sa treaca prin apele sale teritoriale. Presa rusa a speculat recent ca prin acordul cu Turcia, Rusia a eliminat din South Stream Bulgaria din cauza indeciziei Sofiei pentru continuarea investitiei. Un anunt oficial nu a fost, insa, facut cu privire la Bulgaria. De asemenea, Turcia va realiza impreuna cu Rusia oleoductul Samsun-Ceyhan, destinat pomparii petrolului prin ocolirea Bosforului.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.