Ucraina are nevoie de 1 miliard $ pentru scurgerile de la Cernobal

Scris de

Vecinii ucrainieni nu au reusit sa stranga suma de un miliard de dolari, necesara pentru a izola complet situl de la Cernobal, loc al celui mai mare dezastru nuclear din istorie.

Reducerile bugetare si accidentul de la Fukushima au determinat mai multe guverne ale lumii sa fie reticente la noi cheltuieli, scrie revista americana Business Week. Fosta republica sovietica a fost astazi gazda unei conferinte de donatii, dar a anuntat ca a adunat doar 550 milioane de euro, circa 790 milioane de dolari. Dintre statele care au dat bani se afla SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia si Germania.  Japonia a declinat oferta de a dona, ca si Spania, Italia si Arabia Saudita.

Comisia Europeana (CE) a promis 110 milioane de euro iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) alte 120 milioane de euro. SUA a donat 123 milioane de dolari, cel mai mult iar delegatia sa a fost condusa de Zbigniew Brzezinski, fost consilier de securitate al presedintelui Jimmy Carter.

Proiectul de la Cernobal implica realizarea unui acoperis de 105 metri care va fi asamblat langa centrala, iar apoi pus peste centrala, unde va fi sigilat pentru 100 de ani. Dupa care vechea structura va fi sparta. Lucrarile sunt realizate de gigantii francezi ai constructiilor Vinci si Bouygues, prin compania mixta Novarka.
Zidul vestic al actualului sarcofag a inceput sa se prabuseasca, ceea ce a determinat autoritatile in 2008 sa ridice doua turnuri de sustinere pentru structura instabila.

Sursa: Business Week
Sursa foto: www.personal.psu.edu

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.