Washingtonul si Beijingul, intre confruntare si parteneriat

Scris de

Barack Obama a discutat cu omologul sau chinez, Hu Jintao, inainte de Forumul pentru cooperare economica Asia-Pacific reunit in Hawai. Au discutat despre “enervarea'” Statelor Unite provocata de politica economica de la Beijing.

Obama “a declarat foarte raspicat ca americanii si intreprinderile lor sunt din ce in ce mai nerabdatoare si enervate de schimbarile lente in politica economica din China si de evolutia relatiilor economice sino-americane”, a raportat Michael Froman, consilierul lui Obama pentru economia internationala.

Obama a acuzat China de furtul dreptului de proprietate intelectuala a intreprinderilor americane, provocand pierderea oricarui avantaj in inovarile facute.

“E inacceptabil sa nu ne putem bucura de avantajul competitiv de care avem nevoie pe o piata vasta precum cea chineza”, a declarat el. “Nu se poate ca Statele Unite sa stea cu bratele incrucisate daca nu exista o reciprocitate in relatiile comerciale”.

“Vrem sa respectati regulile jocului”,  a subliniat presedintele american, repetand ca moneda chineza, yuanul, ramane inca subevaluata in ciuda cresterii din ultimii ani.

Exprimandu-se in fata aceleiasi adunari, Hu a asigurat ca tara sa se va stradui sa creasca importurile pentru a sustine cresterea mondiala, insa nu a anuntat si cresterea yanului la un nivel de egalitate.

In apropierea alegerilor prezidentiale din 2012 din Statele Unite, adversarii lui Obama au lansat un atac suparator la adresa Chinei, in urma unei dezbateri televizate ce reunea candidatii pentru investitura republicana.

Guvernatorul Texasului, Rick Perry a afirmat ca “guvernul comunist chinez ar putea ajunge pe gramada de cenusa a istoriei”, in timp ce favoritul sondajelor, Mitt Romney, a tratat Beijingul ca un “manipulator de moneda”, ce “ne fura proprietatea intelectuala, ne pirateaza calculatoarele, foloseste preturi scazute in mod artificial si distruge locurile de munca din Statele Unite”.

Autor: Adriana Vilsan

Sursa: France 24
Sursa foto: Telegraph Co

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.