Adio upgrade: procesoarele Intel nu vor mai putea fi inlocuite
Scris de Daniel Ionascu
Iata inca un motiv pentru care viitorul vostru desktop PC trebuie sa fie unul AMD: urmatoarea generatie de procesoare Intel, cu nume de cod Broadwell, realizate in procesul de 14 nanomeri, nu vor mai putea fi schimbate, potrivit ZDNet, care citeaza surse.
Unul dintre avantajele clasice in a avea un calculator il constituie faptul ca, atunci cand simti ca nu mai face fata, poti sa inlocuiesti procesorul cu unul de 300 de dolari in locul achizitiei unui PC nou de 1.500 de dolari. Sau poti sa adaugi inca un hard de 1 TB pe langa cel vechi de 500 GB. Sau sa-ti dublezi cantitatea de memorie RAM atunci cand incepe sa gafaie din cauza software-ului incarcat. Si astfel, un calculator poate rezista linistit 5-7 sau chiar 10 ani, asa cum o demonstreaza din plinĀ Bartonul meu din facultate, care o duce frumos si bine.
Adevarul este ca de cativa ani puterea bruta a procesoarelor x86/x64 a ajuns atat de mare incat nu mai ai ce face cu ea sau la ce o folosi. Iar oamenii cumpara tot mai putine PC-uri si se indreapta tot mai mult catre tablete si smartphone-uri, care sunt atractia momentului.
Ei bine, Intel se inspira acum din succesul avut de arhitectura ARM, caz in care daca vrei mai multa putere de calcul trebuie sa iti schimbi dispozitivul la doi ani. Astfel, compania va trece acum de la un socket LGA (land grid array) la unul BGA (ball grid array). Motivele exacte nu se cunosc insa miscarea pare un blat intre Intel si pentru producatorii de PC-uri: Intel va avea mai mult control asupra chipseturilor de pe placile de baza, usuind cumva Nvidia, VIA si SiS, in vreme ce integratorii de PC-uri vor putea impulsiona vanzarile.
O astfel de blocare va aduce numai vesti proaste pentru producatorii de placi de baza dar si pentru consumatorii care vor sa-si asambleze propriile calculatoare din piese cumparate, nemultumiti de preturile prohibitive ale unora ca HP sau Alienware la sistemele complete. In fapt, deja se observa un astfel de trend de inchidere a optiunilor consumatorului la Apple, ale carei calculatoare iMac din noua generatie sunt foarte greu de desfacut si reparat si care nu se pot upgrada. Si care costa enorm.
In cazul in care acest lucru chiar se va intampla, asteptati-va la urlete si plansete pe la Comisia Europeana si autoritatile anti-trust din SUA pe motiv de cartel si comportament anti-concurential. Si chiar la proteste de strada din partea impatimitilor. Ca doar n-a inventatĀ IBM platforma libera pentru a o inchide Intel…
Etichete: AMD, Apple, calculatoare, extern, IBM, iMac, Intel, Intel Broadwell, nVidia, PC, placi de baza, procesoare, recomandari, recomandari IT, SiS, stiri, Via, x64, x86