Amazon stocheaza online genomul uman pentru cercetarea bolilor

Scris de

Gigantul online Amazon a anuntat vineri ca serverele sale vor stoca gratis aproximativ 200 de TB de date despre genomul a 1.700 de oameni, ca parte a programului 1000 Genomes Project.

In cadrul acestuia, cercetatorii din intreaga lumea analizeaza lantul ADN, cu scopul de a ajuta la studierea bolilor. Programul este sponsorizat de Institutul National de Sanatate si este sprijinit de aproximativ 75 de companii si organizatii.
Acum Amazon Web Services (AWS) are ca scop stocarea genomului pentru 2.662 indivizi din 26 de populatii aflate in intreaga lume pentru a ajuta la avansul cercetarilor. Aceasta va fi cea mai mare colectie de date despre genetica umana din lume.
Compania va stoca datele gratis, insa va taxa utilizatorii acesteia pentru “puterea” de procesare suplimentara necesara pentru analizarea datelor. Acesta este practic serviciul Elastic Cloud Compute (EC2).

Datele celor peste peste 1.700 de oameni care sunt stocate provin de la donatori anonimi. Organizatia care se ingrijeste de proiect a colectat deja probe de la diverse populatii din lume, de la rezidenti din Utah cu stramosi din Vestul si Nordul Europei, pana oameni cu mostenire genetica chineza aflati in Denver sau locuitori din Los Angeles cu radacini mexicane sau africane.

Anterior, autoritatile din SUA au taiat finantarea pentru banca genetica iar Google s-a laudat ca va finanta operatiunile si va pune la dispozitie online datele. Amazon i-a tras, insa, presul de sub picioare si a dat o lovitura de imagine.

Proiectul 1000 Genomes este unul dintre multe alte baze de date publice, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA si o serie de recensaminte din SUA pana la Sage Bionetworks siĀ Ion Flux.

Institutul National de Sanatate din SUA cuprinde 27 de centre din cadrul Departamentului american de Sanatate si este principala agentie care investigheaza tratatamentele cauzele si tratamentele bolilor comune si rare.

Sursa: TechCrunch
Sursa foto: Scientific American

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.