Google va stoca online datele ADN ale fiecaruia
Scris de Daniel Ionascu
Dupa ce Institutul National de Sanatate din SUA a anuntat ca ia in considerare taierea finantarii pentru banca genetica ce contine o vasta biblioteca din datele ADN ale omenirii, Google a anuntat ca va finanta operatiunile si va pune online datele la dispozitia cercetatorilor din intreaga lume.
Ca atare, a demarat negocieri cu DNAnexus, o firma din Mountain View pentru continuarea activitatii. In urma discutiilor, Google a hotarat realizarea separata a unei investitii de 15 milioane in aceasta companie. Singura problema: cantitatea de date e imensa. Recent, Institutul National de Sanatate a spus ca va sprijini baza de date si in viitorul apropiat. DNAnexus spune, insa, ca vrea sa conceapa un plan de rezerva, astfel incat sa copieze datele si sa le aranjeze intr-o biblioteca virtuala mai usor de accesat. Aceasta va folosi serviciul Google Cloud Storage.
Andreas Sundquist, directorul DNAnexus, spune ca secventierea ADN devine de 10 ori mai ieftina la fiecare 18 luni datorita progreselor la partea hardware. Cam ca “legea lui Moore”, dar pe steroizi.
Spre exemplu, decodarea genomului pentru o persoana costa in SUA 30.000 de dolari acum un an. Acum costa 4.000 de dolari. Avand in vedere ca genomul uman contine 3 miliarde de litere, e nevoie de spatiu mare de stocare. Acum ca separarea e si mai ieftina, este de asteptat sa fie din ce in ce mai des folosita in laboratoarele medicale, ceea ce va crea noi probleme de stocare.
Aici intra in joc Google. Sandquist prezice ca in viitorul apropiat, informatiile genetice ale fiecaruia vor fi disponibile online. Mare branza, ati putea zice. Si ce? Pai, daca se contorizeaza usor online fiecare mutatie atunci se va descoperi mult mai rapid cum evolueaza agentii patogeni, si astfel se va ajunge la vindecarea mai multor boli. Sundquist prezice ca in cinci ani costul secventionarii ADN va fi la fel de ieftin cat al celorlalte teste de rutina de laborator.
Asta nu e prima oara cand Google e legata de genetica. Co-fondatorul Sergey Brin si sotia finanteaza constant 23andme, o organizatie din Mountain View fondata de sotia lui Brin si care ajuta oamenii sa inteleaga cauzele genetice ale propriilor boli. De asemenea, Google Ventures investeste in Adimab, o companie care ajuta la gasirea de modalitati pentru ca anticoprii sa fie transformati in medicamente.
Etichete: Adimab, ADN, Andreas Sundquist, cloud computing, DNAnexus, extern, genetica, Google, Google Ventures, recomandari, Sergey Brin, stiri
Comentarii (1)
[…] autoritatile din SUA au taiat finantarea pentru banca genetica iar Google s-a laudat ca va finanta operatiunile si va pune la dispozitie online datele. Amazon i-a tras, insa, presul de sub picioare si a dat o lovitura de […]