Furie impotriva imaginii lui Hristos

Scris de

Catolicii fundamentalisti  au impresurat sala Teatrului Orasului, la Paris.  S-au razvratit impotriva unei imagini cu chipul lui Iisus, ce apare intr-o piesa contemporana.

Ouale se scurg  pe ferestrele Teatrului Orasului. Tipetele au invadat piata Chatelet din Paris. Cu o metanie in mana si o portavoce in cealallta, aproximativ 40 de tineri, cu parul tuns si privirea infuriata, isi descarca mania, impingand violent politistii care incearca sa ii impiedice. “Nu cristianofobiei! Traiasca regele Hristos! Jignirea nu tine de cultura!”, scandeaza grupul inainte de a canta in latina si de a se lasa in genunchi pentru a se ruga.

 “Despre conceptul chipului fiului lui Dumnezeu” este  piesa de teatru ce apartine  italianului Romeo Castellucci,  care a provocat  iritarea catolicilor fundamentalisti, joi seara. Ulei de motor, gaze lacrimogene… Mobilizati de miscarile extremiste precum Actiunea Franceza sau Civitas, scandalagii au invadat scena de doua ori si au intrerupt reprezentarile, in timp ce strigatele din sala au perturbat spectacolul.

De ce atat de multa ura? “Ne folosim de chipul lui Iisus, balansam rahatul in jos!”, urla un manifestant, “Refuz sa vad asta!”. Daca ar accepta sa se uite, piesa le-ar schimba probabil conceptia. Sub ochiul unui portret urias al lui Hristos, un fiu isi curata tatal nestapanit, ce isi murdareste in mai multe randuri halatul, scaunul si canapeaua. E greu, e crud, penibil, dar extrem de emotionant.

Plangerile repetate ale teatrului

“Piesa nu contine nimic defaimator, constata o spectatoare. Si chiar daca ar fi asa, nu putem interzice o opera. Fiecare are libertatea de a veni sau nu. Ceea ce se petrece e revoltator”. Directorului de teatru, Emmanuel Demarcy-Mota, obligat sa gestioneze starea de asediu – supravegherea politiei, punctul de control de securitate, examinarile – nici nu ii trece prin cap ideea de a anula piesa. “Asta ar insemna sa cedam violentei. Teatrul nu a fost confruntat cu asa ceva niciodata in istoria sa”.

Aparata de primarul Parisului, ministrul Culturii, semnatarii unui comitet de sprijin creat ieri, printre care se numara Michel Piccoli, Patrice Chereau, Juliette Binoche si Stephane Hessel, anunta ca piesa care n-a provocat scandalul nici in Polonia, nici in Spania sau Italia, ar putea fi din nou jucata saptamana viitoare la 104, la Paris, dar de asemeni si la Renne la mijlocul lunii noiembrie.

In plus, fundamentalistii au o noua tinta: “Golgota Picnic”, o piesa de teatru a lui Rodrigo Garcia care pune in scena “o crucificare tragica si mizerabila”, asteptata la Toulouse in noiembrie si la Paris in decembre, la Rond-Point. “Am primit deja amenintari, marturiseste directorul teatrului. E grotesc si stresant. Nu mi-e teama, invit spectatorii sa vina in masa pentru a invinge ignoranta”.

Autor: Adriana Vilsan

Sursa: Le Parisien
Sursa foto: Le Parisien

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Ady says:

    Bataia de joc la adresa religiei crestine, dar si a altor religii si traditii, de altfel, e opera monstruoasa a Francmasoneriei mondiale!!!

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.