Energia geotermala poate acoperi de zece ori consumul in SUA

Scris de

Cand vine vorba de energie geotermala, cel mai rapid te gandesti la Islanda. Sau, daca esti de pe langa Oradea, te gandesti la ce ai pe sub pamant.

Ei bine, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Metodista de Sud (Southern Methodist University-nr) si finantat de Google.org, SUA au potentialul de a inlocui usor termocentralele pe baza de carbune cu energie geotermala “vesnica”.
Facuta cum trebuie, exploatarea acesteia este durabila, eficienta si cu putine probleme de mediu. Tot ce trebuie sa faci e sa sapi niste gauri imense in pamant, arunci apa rece intr-una, se incinge, si vine pe cealalta sub forma de abur. Pe parcurs invarte o turbina si, pac-pac! avem curent la priza.

Cel mai usor de facut e pe langa un vulcan sau in locuri geologice “fierbinti”. Si asta pentru ca pe masura ce solul e mai cald, e mai usor sa faci gaurile iar energia e mai aproape de suprafata. Sistemele mai complexe pot prelua, insa, energia din subsol si la adancimi mult mai mari.

Fara pericol pentru mediu

Studiul a pus cap la cap o gramada de date din domeniul forarii de petrol si gaze naturale si arata ca in SUA exista destule “puncte fierbinti” si in estul SUA, nu doar in partea cealalta a continentului, unde isi fac de cap inclusiv cativa vulcani sau dam de parcul Yellowstone. Avem, de exemplu, Virginia de Vest, unde energia geotermala poate inlocui toate termocentralele pe carbune din acest stat.
Per total, daca s-ar adopta sisteme geotermale care sa extraga electricitate chiar si in zone in care apa nu fierbe, exista indeajuns de multa energie incat sa fie produsa o cantitate de zece ori mai mare decat din carbune. Acesta este periculos fata de mediu, dar are avantajul de a fi ieftin.

Petrolistii, marii avantajati

Acum multe din tehnologiile folosite pentru a extrage gaze neconventionale pot fi folosite pentru a crea abur din rocile “uscate” aflate in adancuri. “Companiile de petrol si gaze au un avantaj inerent in dezvoltarea tehnologiilor geotermale”, declarat Bruce Bullock, directorul Institutului Maguire pentru Energie (Maguire Energy Institute-nr) din cadrul universitatii. Companiile petroliere au aptitudinile, cunostintele de inginerie si sursele de energie termala direct la indemana, mai spune el.

Sursa: Dvice
Sursa foto: Inhabitat

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.