Ce se mai cenzureaza in lume

Scris de

Guvernul te vrea prost, rockere! Romania face parte din categoria tarilor care cenzureaza moderat informatia pe internet potrivit unei harti realizate de organizatia “Reporteri Fara Frontiere”.

Marea majoritatea a lumii industrializate este cenzurata putin, asa cum dovedesc datele institutiei. Dintre tarile care si-au deschis total internetul gasim Venezuela, Bolivia, Ecuador, Mexic sau majoritatea statelor africane non-arabe si Mongolia. Mai multe tari la care nu te-ai astepta isi supravegheaza internetul, precum Australia sau Rusia. In schimb, exista foarte multe state unde cenzura este atotpatrunzatoare precum China – unde disidentii sunt persecutati iar blogurile inchise sub pretextul inchiderii site-urilor porno – pana la Myanmar, Iran, Arabia Saudita –unde bloggerii trebuie sa aiba autorizatie pentru a scrie, Siria, Vietman, Uzbekistan, Turkmenistan si altele.

Ce este cenzurat? Potrivit unui grafic al Open Net Initiative 20% sunt bloguri, 19% partide politice, cate 9% la organizatii non-guvernamentale si indivizi iar cu cate 5% avem sindicate si forumuri.

Motivatiile sunt de regula mentinerea valorilor sociale traditionale, mentinerea stabilitatii politice si a securitatii nationale. Toate cele trei motive se intalnesc in cazul Etiopiei, Chinei, Iranului, Pakistanului sau Emiratelor Arabe Unite.

Google a lansat o unealta unde oricine poate vedea ce i se cere de catre Guverne pentru a cenzura.

Google s-a confruntat la inceputul anului trecut cu China si si-a retras motorul de cautare in Hong Kong dupa ce a decis ca nu va mai cenzura informatiile de pe internet. De asemenea, RIM, producatorul BlackBerry s-a confruntat cu o serie de state din Orientul Mijlociu care doresc acces la informatiile criptate transmise prin serviciile companiei canadiene. Printre acestea se afla Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, India sau Indonezia.

Asta in cazul in care aveati impresia ca internetul era liber pana ca Egiptul sa taie furnizarea

Sursa: Fastco Design
Sursa foto: Fastco Design

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.