Chrome OS vs Android 3.0: Care va supravietui?

Scris de

Android 3.0 Honeycomb infloreste si se transforma intr-o platforma de uz general, incluzand caracteristici pe care Chrome OS poate nu le-ar putea primi niciodata.

Android si Chrome OS. Ar putea parea doua fete ale aceleiasi monede: Android – folosit pe dispozitive mobile cu suprafete tactile, in vreme ce Chrome OS este un pariu pe cloud computing, cu aplicatii si date stocate pe servere online.

Chrome OS, atletul internetului

PCWorld a facut o analiza a celor doua. In mod traditional, Google si Microsoft sunt vazute la polii opusi: Microsoft – un behemoth al vanzarii de programe si sisteme de operare si Google – un atlet al cloud computing. Intr-un viitor Google, aplicatiile Google Apps, bazate pe internet, vor inlocui traditionalele suite office, bazele de date, clientii de mesagerie iar stocarea pe servere si serviciile vor elimina nevoia de centre de date. Asadar, Google dezvolta Chrome OS ca un sistem de operare pentru netbook-uri si alte aparate conectate la internet. In esenta este “un browser intr-o cutie”. Nu are suport pentru soft instalat local iar vastele servere ale Google fac tot restul.
Dezvoltatorii care vor sa scrie aplicatii pentru Chrome Web Store, vor scrie in esenta aplicatii web. Chiar si Steve Jobs spunea ca cel mai bun mod pentru a crea programe pentru iPhone este crearea de aplicatii care sa mearga in browserul Safari. Dar nu a luat mult pana cand Apple si-a dat seama ca nu poate sa o coteasca, asa ca a creat unelte ca programatorii sa dezvolte aplicatii reale. Ba chiar si seful Asus critica Chrome OS, pe motiv ca include “prea mult cloud” iar Microsoft Windows e prea personal.

Android 3.0, o bijuterie

Dar Chrome nu e singura viziune a Google. Android 3.0, prezentat la CES si lansat saptamana trecuta, se transforma intr-o adevarata multi-platforma, inclusiv unele aplicatii pe care Chrome OS nu le va vedea vreodata. In fapt, daca dezvoltatorii vor sa parieze pe Google, atunci ar trebui pe Android, scrie sursa citata.
Nu e nimic in neregula sa rulezi aplicatii in browser. Numai ca Chrome OS a fost conceput intr-o vreme in care netbook-urile erau in culmea tehnicii. Problema era ca nimeni nu stie cum trebuie sa fie un netbook. Sa fie ieftin si fara mare putere? Cu Chrome OS, Google face ca cea mai importanta caracteristica a unui netbook sa fie conexiunea la net.

Viitorul suna bine

Problema e ca viitorul calculatoarelor nu arata a netbook. Navigarea pe net de pe mobil e deja sport favorit in Europa si Asia. O serie de tablete va inunda piata americana in acest an. Alti utilizatori navigheaza pe Web folosind dispozitive ciudate, precum televizoare (Google TV sau altele) sau pe Amazon Kindle. Android 3.0 lucreaza cu aplicatii native si cu ecrane mari. Un alt trend e ca principalii vendori de cipuri, respectiv ARM si Intel, ofera procesoare mobile cu viteze din ce in ce mai mari si introduc in nuclee inclusiv functii aditionale, precum procesarea grafica. Android 3.0 introduce suport pentru procesoare cu mai multe nuclee si grafica 2D si 3D. Google lucreaza la adaugarea unor trasaturi similare si in Chrome, dar in general aplicatiile bazate pe Web nu se scaleaza pentru a folosi la maxim avantajul hardware-ului.
Ultima problema o constituie ca la Chrome OS, internetul ramane la fel. In cazul Android, dezvoltatorii pot crea interfete unice pentru a da experiente vizuale de neuitat. Pe romaneste, Chrome OS arata “vechi”, pe cand Android e “modern”, iti ia ochii. Chrome OS isi are sansa sa pe calculatoare usoare folosite la invatat de studenti, care ar fi mai ieftine daca se scade pretul unei licente de Windows, din moment ce platforma Google e gratis, sau pe netbook-urile corporatiilor aflate in cautare de metode pentru a reduce din costuri.
Mai trebuie sa adaugam ca nici macar Google nu stie ce sa faca cu Chrome OS.

Nici Google nu stie ce face

Eric Schmidt, directorul executiv al Google spunea la finele lui 2010 ca Android este mai bine pregatit pentru suprafete tactile, in vreme ce Chrome OS este mai bun pentru dispozitive cu tastatura.
Cand co-fondatorul Google Sergey Brin a fost intrebat si el tot anul trecut despre cele doua platforme, el a venit cu alta idee: intr-un final, Android cu Chrome OS vor fuziona.

Sursa: PC World
Sursa foto: Engadget

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Update2: Deja speculatiile curg pe internet referitor la posibilitatea ca aplicatiile Android sa poata rula pe Chrome OS, eliberand in acelasi timp chromebook-urile de chingile unei conexiuni neintrerupte dar pastrand interfata tactila necesara rularii lor. In definitiv, de ce are Pixel ecran tactil? Si in plus, nu povestea Sergey Brin ca Android si Chrome OS vor fuziona? […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.