Cristiana Deca, Consilier Juridic Decalex: Ce obligatii legale au dezvoltatorii de aplicatii mobile?
Scris de Dorina Ene
Aplicatiile mobile au devenit o afacere extrem de profitabila, transformandu-se in produsul vedeta pentru multe companii. Cu toate acestea, inainte de a lansa orice aplicatie mobila in piata, trebuie sa indepliniti anumite obligatii legale, iar in cazul in care acestea nu sunt indeplinite, ati putea fi sanctionati.
Cristiana Deca, consilier juridic in cadrul Decalex Legal Solutions, mentioneaza o serie de obligatii legale pe care dezvoltatorii de aplicatii mobile le au. Asadar, termenii si conditiile de utilizare ale aplicatiei trebuie sa fie clare si explicite in momentul accesului utilizatorilor in aplicatie, atunci cand cerem permisiunea utilizatorului de a accesa informatii de pe dispozitivul sau, dar si atunci cand se intentioneaza efectuarea unei plati sau un transfer de date. Asa cum reiese din fraza anterioara, nu este suficient doar sa informam utilizatorul, ci acesta trebuie sa isi dea acceptul prin bifarea unei optiuni, astfel incat in cazul unei reclamatii, sa va puteti apara.
Ca dezvoltator de aplicatii mobile este obligatoriu sa dispuneti de licente si drepturi pentru resursele pe care le folositi, dar si sa va asigurati ca indepliniti conditiile utilizarii comerciale ale acestora. La randul vostru, trebuie sa va protejati continutul propriu impotriva copierii sau plagiatului. In cazul in care aplicatiile sunt destinate copiilor, acordati atentia cuvenita limitei de varsta care defineste statutul de copil sau de minor in legislatia nationala, atunci cand consimtamantul parintilor in legatura cu prelucrarea datelor este o conditie prealabila pentru prelucrarea legala a datelor de catre aplicatii.
„Operatorii de date care vizeaza copiii ar trebui sa respecte cu o si mai mare strictete principiile minimizării datelor si limitarii scopului. In mod specific, operatorii de date ar trebui sa nu prelucreze, in mod direct sau indirect, datele copiilor in scopuri de publicitate comportamentala, intrucat acest lucru nu ar intra in sfera de intelegere a unui copil si ar depasi, asadar, limitele unei prelucrari legale, conform Avizului nr. 02/2013 privind aplicatiile instalate pe dispozitivele inteligente” mentioneaza Cristiana Deca, consilier juridic in cadrul Decalex.
De semenea, orice aplicatie mobila trebuie sa ofere posibilitatea utilizatorului de a stabili intimitatea. Astfel, dezvoltatorii trebuie sa apeleze la mecanismele corespunzatoare pentru a respecta cerintele aplicabile in conformitate cu cadrul juridic al UE. In cazul in care tertul acceseaza datele stocate in dispozitiv, se aplica obligatia de obtinere a consimtamantului, iar cea mai buna modalitate de obtinere a unui astfel de consimtamant consta in utilizarea mecanismului de „opt-in” (consimtamant acordat expres) prealabil.
Dezvoltatorii de aplicatii mobile trebuie sa permita utilizatorilor sa isi revoce consimtamântul si sa dezinstaleze aplicatia, precum si sa stearga datele, sa furnizeze un singur punct de contact pentru utilizatorii aplicatiei, sa propună o politica de confidentialitate usor de citit, de inteles si de accesat, prin care utilizatorilor sa le fie comunicate identitatea si datele de contact, categoriile precise de date cu caracter personal pe care aplicatia urmeaza sa le colecteze si sa le prelucreze, scopurile precise ale prelucrarii, dar drepturile utilizatorilor in legatura cu retragerea consimtamantului si stergerea datelor.
Cristiana Deca, Consilier Juridic in cadrul Decalex, va recomanda sa nu treceti cu vederea aspectele legale, deoarece incalcarea acestora va poate genera probleme privind administrarea acesteia, problem cu utilizatorii sau cu justitia. In plus, actualizarile sau modificarile de ultim moment va pot conduce la costuri suplimentare pentru proiect.
Etichete: aplicatii mobile, consilier juridic, cristiana deca, decalex, IT, lege