Google ar fi trebuit sa preia Sun Microsystems

Scris de

GoogleFaptul ca Google a lasat sa-i scape printre degete  sansa de a prelua Sun Microsystems, desi sistemul sau de operare Android se bazeaza foarte mult pe Java, este o eroare care ar putea sa coste nu numai bani, ci si libertatea si filozofia de baza a internetului, asa cum o percepem noi toti si cum vrea chiar si Google sa fie.

Wall Street Journal scria duminica despre faptul ca implicatiile procesului intentat de Oracle sunt mult mai mari decat banii pe care ar trebui sa-i dea Google. Si asta pentru ca Java serveste ca fundatie pentru multe aplicatii de afaceri sau alte tipuri de soft folosite pe internet.
Avocatii si dezvoltatorii de programe si-au batut capul vineri pentru a analiza daca si alte produse bazate pe Java ar ajunge sa se confrunte cu “ghearele” si “dintii” Oracle, mai ales cele pe care industria le numeste open-source.

Java a fost licentiata de Sun ca un produs comercial, dar in ultimii ani a distribuit-o intr-o versiune open-source.
Potrivit unor surse familiarizate cu situatia, Sun i-a reprosat lui Google ca s-a bazat pe tehnologia Java pentru a crea un produs similar cu softurile Sun, o situatie pe care gigantul cautarilor o disputa. Sursele respective spun ca Sun a discutat cu Google problemele respective iar intalnirile pe marginea subiectului au continuat si dupa ce Oracle a cumparat Sun, dar companiile nu au ajuns la o intelegere pentru vreo plata.

“Este ceva ce dezvoltatorii percep ca o amenintare pentru potentiala sanatate a ecosistemului Java”, spune Mik Kersten, director la Tasktop Technologies Inc, producator de soft de managementul sarcinilor, bazat pe Java. Unul dintre cei mai mari sustinatori ai Java este si gigantul IBM. Controland Java, Lawrence Ellison, bossul de la Oracle, “controleaza oxigenul IBM … si oricine din lume intelege ca va fi o mare lupta intre Oracle si IBM”, spune Eben Moglen, director al organizatiei non-profit numit Software Freedom Law Center. Un purtator de cuvant al IBM a spus, insa, ca “un contract pe termen lung pentru folosirea Java de catre IBM este neafectat”.

Dan Ravicher, director executiv la Public Patent Foundation din New York spune ca procesul este o miscare a Google de a forta acorduri de licentiere cu Google si alti utilizatori de Java. Dar Raviner nu crede ca Oracle va face un atac mai mare, ci va analiza proiect cu proiect si competitor cu competitor.

Iar aici este marea greseala a Google. Ellison nu crede ca ar trebui sa existe lucruri gratis si ca open-source este o abominatie. Pentru Larry exista numai profitul si pretul. Lucru care se poate observa si din faptul ca a inselat agentiile si autoritatile americane oferindu-le discount-uri mai mici. Teapa guvernamentala ar fi de 1,08 miliarde de dolari. Pe de alta parte, Google este un mare sustinator al platformelor libere. Eric Schmidt, directorul Google este un fost executiv al Sun Microsystems.

James Gosling, inginerul de la Sun creditat a fi “inventatorul” Java, nu este surprins ca Oracle a dat Google in judecata. “Aceasta este modul de a fi al Oracle”, spune Gosling. Inginerul a plecat in aprilie, dupa achizitia Sun. “Sunt agresivi la orice”, completeaza el. Impreuna cu el a plecat si conducerea companiei.

Or, Google n-ar fi trebuit sa lase Sun, unul din propovaduitorii platformelor libere, sa incapa pe mana unui asemenea rechin. Mai ales ca jonctiunea ar fi fost mult mai buna si mai “naturala” intre Google si Sun. In primul rand, compania are 26,5 miliarde de dolari in conturi, deci isi permitea cei 5,7 miliarde pe care i-a dat Oracle pe Sun. In al doilea rand, Java este baza pentru sistemul Android. In al treilea rand, Sun are o alta gama de produse freeware care ar fi putut ajuta Google, cum ar fi sistemul de operare Solaris. Ce nu prea s-ar fi potrivit cu Google era afacerea cu servere.

Mai grav este ca o companie atat de importanta pentru comunitatea open-source a disparut. Iar acum numai Google si IBM trebuie sa poarte steagul. Cu cat mai putine, cu atat mai rau. Am putea ajunge la final sa platim toate programele pe care le folosim, visul celor ca Oracle, Apple sau Microsoft. Si din cauza asta, oferta va fi foarte saraca si strans controlata!

Sursa: Renne
Sursa foto: Stanford

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.