Google inventeaza smartbook-urile bazate pe Chrome OS

Scris de

Google este pe cale sa dea lovitura cu un nou tip dispozitiv bazat pe sistemul de operare Chrome OS. Aceasta va fi lansat in luna noiembrie, potrivit DigiTimes, va avea un procesor ARM si va inaugura o noua categorie de dispozitive: “smartbook”, un fel de laptop inteligent, eventual fara tastatura fizica.

Smartbook-ul va fi produs de compania Inventec iar livrarile initiale sunt proiectate sa atinga 60.000 – 70.000 de unitati. Similar cu telefonul inteligent Nexus One, nu e de asteptat ca Google sa vanda dispozitivul prin canalele traditionale ci doar pe propriul site. In schimb, e de asteptat ca Google sa faca cu smartbook-ul exact ceea ce a facut cu telefonul, adica sa-l prezinte producatorilor si dezvoltatorilor de aplicatii pentru a impulsiona platforma. Avand in vedere ca Google a cerut inregistrarea ca marca proprie a numelui Speedbook, e destul de evident care va fi numele sau.

Concomitent, atat taiwanezii de la Acer, cat si Hewlett-Packard (HP) aparent pregatesc dispozitive proprii cu Chrome OS, realizate de catre compania Quanta Computer, si care sa fie lansate la inceputul lui decembrie. Asus este si ea in expectativa.

Surse din domeniul productiei de componente, citate de DigiTimes, arata ca prima generatie de smartbook-uri a dat gres deoarece atat softul cat si hardware-ul erau inca imature, dar ca tableta iPad de la Apple a inceput sa schimbe impresia utilizatorilor in privinta sistemelor non-Windows/Intel, asa ca smartbook-urile au din nou sansa de a straluci.

Google Chrome OS este un sistem de operare bazat pe Linux care pune accent pe web si a carui lansare este programata pentru “sfarsitul lui 2010”. Ca si browserul Chrome, sistemul de operare are o interfata minimalista si tinteste prioritar utilizatorii care isi petrec cel mai mult timp pe internet. In plus, consuma pe hard doar o sesime din cat necesita Windows 7 si are nevoie mult mai putina putere de procesare. Avantajele sale sunt pornirea instantanee si faptul ca bateria va tine mai mult timp incarcata. Dezvoltarea vitezei oferite de operatorii mobili inseamna si jocuri online 3D pe noile gadgeturi.

MacBook Air, raspunsul Apple

Fata de recent lansatul MacBook Air, un hibrid intre iPad si un Mac, avantajul smartbook-urilor cu Chrome OS o sa fie pretul. Este de asteptat ca smartbook-urile Chrome OS sa coste 400 de dolari bucata, pe cand un MacBook Air este foarte scump, intre 999 si 1.599 dolari, scrie PC World.
Similar cu MacBook Air, Chrome OS va avea un magazin online de aplicatii.

Amenintari cu tribunalul de la Microsoft

Nici Microsoft nu sta cu mainile in san si incearca sa blocheze adoptarea Chrome OS si a Android pe dispozitivele produse de Acer si Asus prin impunerea platii unor redevente. In caz contrar, Microsoft le va da in judecata pentru incalcarea unor patente. Cu HTC figura a mers in cazul Android, compania da banutii si a devenit si pilon pentru Microsoft in lansarea Windows Phone 7.

Problema cu cele doua companii este ca sunt printre cei mai mari producatori de laptopuri din lume. Acer este al treilea din lume, la mare concurenta cu Dell pentru pozitia secunda, in vreme ce Asus practic a inventat categoria notebook-urilor. Daca cele doua companii vor adopta rapid Chrome OS, produsele lor ar deveni instantaneu mai ieftine deoare sistemul de operare este la liber, in vreme ce Microsoft ar fi amenintat deoarece i-ar scadea vanzarile de licente Windows 7, deci si profiturile.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: Electronista

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.