Google vrea sa construiasca un computer ca in Star Trek

Scris de

Google are o obsesie: sa realizeze un calculator ca in Star Trek! Normal, fiind una dintre cele mai geek companii din lume, nu se poate sa aiba decat dorinte SF.

De-a lungul timpului mai multi ingineri sau sefi de la Google s-au exprimat in termeni asemanatori. Anul trecut, Scott Huffman – unul dintre directorii din cadrul echipei de la motorul de cautare – isi imagina un astfel de episod, in care utilizatorul intreaba: “Hei, Google, unde ar trebui sa mananc?” Iar calculatorul sa iti raspunda: “Pai se pare ca iti plac restaurantele italiene, ce zici de asta?”
In urma cu cateva saptamani, Tamar Yehoshua – director de management al produsului tot in cadrul diviziei de cautare – spunea ca “viziunea noastra este computerul din Star Trek” si ca in curand vom vorbi cu acesta, ne va intelege si vom purta o conversatie cu masinaria.
In fine, in luna martie, la conferinta South by Southwest Interactive Festival, Amit Singhal – care conduce echipa Google de clasificare si ierarhizare din cadrul motorului de cautare – a avut un discurs tot despre Star Trek. “Destinul motorului de cautare al Google este sa devina computerul din Star Trek si asta e ceea ce noi construim”, a spus el raspicat.

De la smartphone la SF

Cum se va putea realiza acest lucru? Pai in primul rand prin recunoastere vocala. Deja vedem acum o particica a acestui viitor in folosirea Google Voice Search in smartphone-uri. De asemenea, prin ceea ce se numeste Knowledge Graph. Mai exact, Google invata sa “inteleaga” conceptele. Inainte, daca voiai sa stii inaltimea lui Tom Cruise, motorul de cautare iti dadea pagini intregi de link-uri din care sa afli singur. Acum Google “stie” ca Tom Cruise este un actor, cand e nascut, in ce filme a jucat, cate neveste a avut si cum e cu scientologia. Si acumuleaza in continuare informatii despre el, ca si despre sute de milioane de alte “concepte”. In acest fel, sistemele de cloud computing ale Google ajung sa “stie” si sa “inteleaga” ce vrei si sa iti si “raspunda”.

Revolutia incepe in trei ani

Singhal prezice ca in trei ani Google Star Trek va fi atat de bun incat il vei intreba si vei astepta cel putin doua raspunsuri corecte in fiecare zi. “Iar in cinci ani nu vei crede ca ai putut sa traiesti fara el. Te vei uita inapoi la motoarele de cautare de astazi si vei spune: chiar asa cautam noi informatii?”

Sursa: Slate
Sursa foto: Androidfools.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.