Google: Siri e ca Star Wars, Android ca Star Trek

Scris de

In timp ce Apple mai revolutioneaza o data lumea mobila cu ajutorul asistentului personal Siri, Google e aproape de a-si baga unghia in gat pentru ca o tehnologie asemanatoare e de mult timp implementata in Android dar nu a fost bagata in seama si nu a capatat atata faima.

Cei de la SlashGear l-au intrebat pe Matias Duarte, cel care a desenat Android Honeycomb, ce crede despre Siri.
Intrebarea a fost asa: “Puteti sa va comparati cu Siri? Google are control vocal, comanda prin voce, cautare prin voce, voce prin orice – comparativ cu Siri – ce credeti despre competitie?”
Duarte a raspuns laudand controlul vocal realizat de Apple, insa dupa aceea o rupe direct spre science-fiction:
“Ei bine, nu ne place sa ne comparam direct, dupa cum stiti Apple face produse foarte bune, cred ca Siri este minunat; cred ca este foarte greu pe termen lung sa urmaresti strategia de creare a unei personalitati artificiale. Stiti, poate fi foarte haios la inceput, dar ciudat sa ai o personalitate cu care sa incepi sa interactionezi ca si cum ai face-o cu o persoana, cu toate ambiguitatile contextuale cu care ai de-a face in cazul unei persoane reale – asta este o abordare foarte provocatoare si daca o urmeaza, atunci e numai bine.
Abordarea noastra este diferita. Metafora care imi place este – daca e Star Wars, ai aceste personalitati robot ca C-3PO care merge si incearca sa faca lucruri pentru tine, o sfecleste si face glume, este un fel de baiat comic. Abordarea noastra e mai mult ca Star Trek, sau mai exact nava Enterprise: fiecare suprafata de computing poate lucra cu voce. Nu este o personalitate, nu are un nume, este doar <<Computer>>”, a spus Duarte.

Partea proasta este ca exact abordarea Apple cu Siri seamana mai mult cu Star Trek si Enterprise. E doar o diferenta de nume, depinde de fiecare ca-l numim “Computer” sau “Siri”, dar partea importanta este utilitatea. Iar Siri este mult mai coerenta in actiuni decat ce ofera Google in Android sau fata de aplicatiile concurente Iris si Vlingo. Cu Siri aproape ca poti purta o conversatie, in vreme ce restul sunt doar niste unelte. Siri este inteligenta artificiala (AI) in actiune, pe cand celelalte sunt doar programe cu voce.

Duarte a lucrat anterior la sistemul de operare webOS de la Palm.

Acum asteptam o versiune a vocii lui Majel Barret pentru computerul din Android.

Sursa: SlashGear
Sursa foto: www.quadruplez.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] de rivalul sau tot mai puternic in zona mobila. Cel mai probabil, noul produs va fi integrat cu asistentul personal Siri, care va putea oferi rapid posibilitatea de rezervare de bilete la film, avion sau restaurant. […]

  2. […] Daca Apple a ocolit monopolul Microsoft in zona PC-urilor prin “inventarea” de noi categorii de produse mobile iar Google a invadat acest sector prin Android, acum Apple poate sa-si distruga inamicul cu o lovitura sub centura prin “inovarea” cautarii pe net. Tot ce trebuie sa faca este sa deschida platforma Siri dezvoltatorilor de aplicatii, sa faca publice API-urile astfel incat imaginatia sa infloreasca. Si sa nu se limiteze cu Siri doar la iOS. Daca ar face o versiune de Android si cate una de Mac si de Windows, intreaga lume a cautarii online se va schimba. Imaginati-va ca doar apasati o tasta si Siri va cauta pe net, va rezerva bilete la avion si hotel. Mai departe, tasta poate fi foarte usor indepartata iar Siri sa lucreze doar ca un proces aflat in fundal si sa actioneze doar cand isi “aude” numele. In final, un astfel de program aflat intr-un sistem casnic, integrat in casele viitorului, ne-ar putea duce aproape de Star Trek. […]

  3. […] lungul timpului mai multi ingineri sau sefi de la Google s-au exprimat in termeni asemanatori. Anul trecut, Scott Huffman – unul dintre directorii din cadrul echipei de la motorul de cautare […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.