Urmatoarea statie: Portugalia

Scris de

Spania nu sta bine de loc. Cei ce se asteptau la altceva nu au inteles ca austeritatea poate fi de ajutor doar combinata cu crestere economica, si ca o consecinta a scaderii somajului, nicidecum fara. Dupa ce ai economisit mai trebuie sa si produci ceva, si nu in ultimul rand trebuie sa poti sa si vinzi ceea ce ai produs.

Un barometru bun al productiei este angajarea de personal in sine. Cand economia functioneaza sanatos oamenii obisnuiesc sa angajeze personal. Cand nu, concedierile cresc, ingrosand astfel patura de someri deja existenta. In Spania numarul somerilor creste! Intr-o perioada in care tara ar avea nevoie de crestere economica ca de oxigen.

Bondurile spaniole sunt totusi intr-o faza in care atrag atentia doar celor putini. Cele portugheze in schimb, incep sa scoata chicote de durere (vezi pe grafic efectul tunsorii grecesti care pe mine nu ma prea impresioneaza, o depreciere minima). De unde va face balaurul bicefal Nicolaie Angeloides rost de toti banii necesari o stiu doar capetele lui.

Sa speram ca este si birectal din moment  ce rezolvarile europene sunt scoase de obicei din orificiul amintit. Dupa tunsul de 50% din Grecia, “voluntar” desigur, ceilalti vor vrea sa se tunda si ei. Tot “voluntar”, fara nici un dubiu, si cel putin pe jumatatea capului asa cum au facut-o si filozofii.

Cu ce si din ce bani o stie doar balaurul. De stiut sigur ca nu stie nici el dar prost cum e spera. In disparitia problemelor structurale de la sine. Spun asta pentru ca nu as vrea sa-si inchipuie cineva ca problemele au fost rezolvate de jongleria facuta cu Grecia.

Ca sa inteleaga tot romanul! Problemele structurale, care sunt cauza acestei depresiuni, cauzate la randul lor de creditele dementiale si de jocurile de cazinou in care s-au aruncat bancile pretutindeni, au ramas neatinse. Bata primita in cap a adormit bolnavul plin de cancer si l-a facut sa nu simta durerile. Cancerul nu a disparut insa. Piata bondurilor, o piata in care eu am o incredere mult mai mare decat in piata bursiera, semnalizeaza cu toate luminile aprinse acest lucru.

Sursa: Renne
Sursa foto: Bloomberg

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.