Investitor: Siri este moartea motoarelor de cautare, inclusiv Google

Scris de

Siri, asistenta personala de pe iPhone 4S, este o amenintare pentru intregul imperiu al cautarii pe internet dezvoltat de catre Google, spune Gary Morgenthaler, investitor si expert recunoscut in privinta inteligentei artificiale.

Morgenthaler spune ca intregul fundament pe care se bazeaza activitatea unui motor de cautare este gresit din start. “Google a adus o contributie imensa vietilor noastre… ei au facut cautarea cuprinzatoare si instantanee…dar intreaga paradigma este gresita. Oamenii nu vor un milion de linkuri albastre, ei vor raspunsul corect. Tot restul este zgomot de care ai prefera sa te indepartezi”, spune el.
Mai exact, oamenii recurg la tastatura si introducerea manuala a cautarii pe internet pentru ca programele artificiale care sa faca asta nu se ridica inca la inaltimea asteptarilor. Pe romaneste, le lipseste semantica, intelesul. In momentul cand omul poate face ceva cu cat mai putin efort, va prefera aceasta varianta.

Reclama este sufletul… Google

Iar cand se intampla asta, spune Morgenthaler, toti pasii necesari unei cautari online, inclusiv servirea de reclame in rezultate de catre Google, vor fi complet irelevanti. El spune ca asa Apple va reusi sa ocoleasca experienta motoarelor de cautare, trecand consumatorii direct catre comercianti prin Siri. Si pe parcurs va castiga un comision pentru ca poate face asta.
Adica Siri nu va mai fi doar o aplicatie, ci va deveni o platforma. Pe scurt: uitati de motorul de cautare, Siri va fi un motor de raspunsuri. In final, Google va fi complet uitata. Pericolul e cu atat mai mare pentru Google incat gigantul nu are ce companie sa cumpere din domeniu, prin care sa rivalizeze in acest moment cu Apple. Vlingo este peste ce ofera Google prin Voice Search dar are mari limitari fata de Siri, aflata cu cel putin doi ani inainte.

Exercitiu de imaginatie

Daca Apple a ocolit monopolul Microsoft in zona PC-urilor prin “inventarea” de noi categorii de produse mobile iar Google a invadat acest sector prin Android, acum Apple poate sa-si distruga inamicul cu o lovitura sub centura prin “inovarea” cautarii pe net.
Tot ce trebuie sa faca este sa deschida platforma Siri dezvoltatorilor de aplicatii, sa faca publice API-urile astfel incat imaginatia sa infloreasca. Si sa nu se limiteze cu Siri doar la iOS. Daca ar face o versiune de Android si cate una de Mac si de Windows, intreaga lume a cautarii online se va schimba. Imaginati-va ca doar apasati o tasta si Siri va cauta pe net, va rezerva bilete la avion si hotel. Mai departe, tasta poate fi foarte usor indepartata iar Siri sa lucreze doar ca un proces aflat in fundal si sa actioneze doar cand isi “aude” numele. In final, un astfel de program aflat intr-un sistem casnic, integrat in casele viitorului, ne-ar putea duce aproape de Star Trek. In final Apple ar detine controlul Siri, iar dezvoltatorii i-ar livra, pentru un procent de profit, toti comerciantii care acum se imbulzesc sa cumpere reclama de la Google.

Morgenthaler este membru in consiliul de administratie al Siri si partener la firma de investitii Morgenthaler Ventures.

Sursa: Mashable
Sursa foto: www.popmech.ru

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.