Inainte de Apple, au fost merele lui McIntosh

Scris de

Odata cu disparitia prematura a fondatorului Apple Steve Jobs la-nceputul acestei luni, internetul a fost animat de omagii si retrospective asupra a ceea ce reprezinta in acest moment cea mai populara companie de hi-tech. Insa, in mod bizar si amuzant in acelasi timp, cu mult inainte ca cuvintele ”Apple” si ”MacIntosh” sa devina sinonime cu profundul simt al inovatiei si designului pe care l-a demonstrat Steve Jobs, a existat John McIntosh, un umil fermier care s-a dovedit a fi un adevarat revolutionar in domeniul sau – merele.

Acest fermier s-a nascut in anul 1777, ca fiul al unor imigranti scotieni ce au trait in Mohawk Valle, o regiune langa New York. La varsta de 20 de ani, tanarul John s-a indragostit de o fata pe care parintii lui nu o agreau, asa ca a fugit cu ea dincolo de granita Provinciei Canada Superioara, astazi orasul Ontario. Ajuns aici, el si-a incercat norocul ca fermier. Dupa mai multi ani, a cumparat un teren mai mare din care sa-si castige existenta.

Apoi, intr-o zi din primavara anului 1811 in timp ce defrisa o portiune din padure, McIntosh s-a poticnit asupra unei minuni ce avea sa devina mostenirea lui. Pe langa cei infloriti, acesta a gasit o duzina de arbori puieti separati de ceilalti: meri tineri, inflorind intr-o regiune neobisnuita. In afara de merele padurete, aproape toate speciile de mere ce cresteau in America de Nord, erau importate din Europa. Acest fapt i-a atras in mod inevitabil atentia lui McIntosh. Aceste mere prezentau ceva cu totul special.

Prin urmare, John McIntosh a plantat fiecare din puietii din padure in propria gradina, insa dupa un an de ingrijire speciala, doar un singur pom a supravietuit, producand mere cu un gust special si o culoare deosebira. La acea vreme, McIntosh n-a putut realiza cu adevarat ca acel singur pom ramas era si singurul de acel fel in toata lumea.

Pana in ziua de azi, nu se stie sigur cum de acele seminte de mar s-au putut afla in ferma lui McIntosh din Canada, desi unii au presupus ca acestea au germinat din miezul unei culturi de meri anterioara, care a fost distrusa. Descoperirea unui soi de mar in sanul salbaticiei este cu adevarat uimitoare, tinand seama de modul prin care reproduc merii – semintele de la un mar se dezvolta intr-un soi diferit de cel al parintilor sai, iar soiurile reprezinta rezultatul polenizarii incrucisate, care apoi trebuie conservate de catre oameni.

Originile genetice ale pomului de meri al lui McIntosh raman un mister, insa este clar ca acest soi este unic. Realizand ca a descoperit un soi revolutionar, fermierul si-a propus sa altoiasca din ce in ce mai multi pomi din cel initial, in incercarea de a face fata cererii locale, care curand s-a transformat intr-una globala. Astazi, merele lui McIntosh sunt printre cele mai populare soiuri din lume – in mod uluitor, toate provenind din acel singur pom, care a fost descoperit din greseala in urma cu 200 de an.

La un secol si jumatate dupa ce McIntosh revolutionase merele, doi tineri antreprenori in domeniul tehnologiei – Steve Jobs si Steve Wozniak, aveau nevoie de un nume pentru compania lor. Jobs, adept de o viata al mancarii naturale, a propus numele uneia dintre gustarile sale preferate; astfel sa nastea Apple.

In 1981, un inginer de la Apple Jef Raskin a proiectat prmul adevarat PC pe care, in cele din urma a decis sa-l numeasca dupa soiul sau favorit de mere – un nume, in mod intentionat scris gresit intra in istorie. Un gen si o specie – Apple MacIntosh

Sursa: Treehugger.com
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.