IBM, aproape de o noua revolutie: calculatoarele cuantice

Scris de

“Computer, care e cea mai apropiata stea din roiul globular Messier 22?” Desi suna a Star Trek, aceasta intrebare ar putea fi pusa in curand unui calculator cuantic de performantele celor din filmele SF.

Calculatoarele traditionale recunosc informatia sub forma de biti: combinatii ale valorilor 0 si 1. Ei bine, un calculator cuantic foloseste cubiti: operand in superpozitie, un cubit exista in toate starile simultan, inclusiv unele intermediare. Astfel, un cubit poate avea 70% valoarea 1 si 30% valoarea 0, sau 53,23% valoarea 0 si 46,77% valoarea 1. Si toate acestea in acelasi timp.

Teoretic e capabil sa recunoasca instantaneu orice bucata de informatie, ceea ce face ca un calculator de 250 de cubiti sa contina mai multe date decat toate particulele din univers.
Ei bine, IBM crede ca e pe cale sa realizeze o noua revolutie in calculatoare. Acum in cele cuantice. Sistemele cuantice ar putea avea ramificatii serioase in stiinta, tehnologie, medicina si securitate – mai ales ca ar putea incerca toate parolele posibile pentru a accesa un cod intr-o singura secunda.

Totusi, deocamdata, aceste calculatoare cuantice sunt mai mult de domeniul SF-ului. In primul rand materialele sunt afectate foarte usor de caldura sau radiatii. Adica, pe romaneste, nu prea poti sa ai incredere in ce raspunsuri iti da. Cercetatorii incearca de mult timp sa produca qubiti cu suficienta “integritate” astfel incat raspunsurile sa fie bune.
IBM a anuntat ca a realizat o serie de metode pentru realizarea cu usurinta a unui qubit, ba chiar ii mentine si chiar creste integritatea pana la un punct considerat standardul minim cerut de comunitatea oamenilor de stiinta. Grupul a folosit unele dintre cele mai puternice materiale de inghetat din lume. Prin asta se izoleaza totul pentru mentine starea cuantica cat mai mult.

Cubitul IBM este tridimensional, superconductor si are o durata de viata de circa 100 de microsecunde. O nimicnicie pentru noi toti, dar aproape o eternitate pentru un computer care teoretic stie totul. Acum nu ramane decat ca cercetatorii puna in aplicare totul. Iar partea cea mai frumoasa e ca IBM a realizat cubitii sai folosind tehnologii traditionale comerciale, ceea ce inseamna ca imediat ce se sparge limita finala, va fi posibil ca tehnologia sa fie pusa in practica foarte rapid.
“Ne vedem construind un calculator cuantic”, spune Jay Gambetta, cercetator la grupul IBM care se ocupa de calculatoare cuantice.

Sursa: Engadget
Sursa foto: ipon.hu

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.