Magazinele online risca amenzi de pana la 5000 lei pentru nerespectarea normelor comertului electronic

Scris de

Decalex Legal SolutionsMirajul comertului electronic pare sa atraga din ce in ce mai multi adepti. Costurile deschiderii unui magazin online,  mai mici decat in cazul unui magazin traditional, dar si flexibilitatea programului si a locatiei de desfasurare a activitatii, sunt cateva dintre avantajele pe care o afacere in mediul online le are.

Cu toate acestea, tinerii antreprenori omit  aspecte importante legate de functionarea unei afaceri in mediul online si risca amenzi de pana la 5000 de lei in cazul unui control al administratiei financiare. Cristiana Deca, reprezentantul Decalex Legal Solutions, companie ce ofera servicii juridice de business, al caror principiu de baza il reprezinta, cu precadere, preventia, atrage atentia asupra normelor comertului electronic.

„Tinerii antreprenori nu solicita serviciile unui consultant juridic, ci prefera sa copieze, de cele mai multe ori, informatii legate de termeni si conditii de pe alte site-uri. Ceea ce nu stiu este, insa, faptul ca normele de buna functionare difera de la o activitate la alta, iar nerespectarea in totalitate a acestora conduce la penalizari. De asemenea, ceea ce copiaza poate fi in neconcordanta cu legislatia in vigoare, expunandu-se si in acest caz amenzilor. Este nevoie de educare in acest sens, iar noi transmitem tuturor antreprenorilor din mediul online necesitatea realizarii unui audit de legalitate al afacerii si un serviciu specializat de redactare a termenilor si conditiilor conforme cu normele in vigoare” a declarat Cristiana Deca, Legal Adviser Decalex.

Intre cele mai importante aspecte legate de buna functionare a unei afaceri in mediul online, consultantul legal al Decalex mentioneaza:

  • Datele de identificare a societatii – conform legislatiei in vigoare, orice magazin online trebuie sa puna la dispozitia utilizatorilor datele de identificare a societatii. Este mentionat in mod expres faptul ca acestea trebuie sa fie „cat mai usor accesibile”.
  • Protectia Datelor Personale – conform legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001 datele cu caracter personal destinate a face obiectul prelucrarii trebuie sa fie prelucrate cu buna-credinta si in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, sa fie colectate in scopuri determinate, explicite si legitime. Orice persoana vizata are dreptul de a obtine de la operator, la cerere si in mod gratuit pentru o solicitare pe an, confirmarea faptului ca datele care o privesc sunt sau nu sunt prelucrate de acesta. Orice operator trebuie sa detina un numar de inregistrare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
  • Informatii despre returnarea produselor – in ultima perioada, subiectul returnarii produselor a fost extrem de discutat. Cu toate acestea, exista comercianti care nu respecta normele legislative. Cel mai important aspect de retinut este faptul ca, orice consumator are dreptul sa iasa dintr-un contract la distanta in termen de 14 zile de la incheierea acestuia. De asemenea, in termen de 14 zile de la returnarea produselor, furnizorii sunt obligati sa restituie sumele de bani primite de la consumatori.
Sursa: Decalex
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.