Prea multa securitate strica?

Scris de

Daca pana acum producatorii de telefoane si dezvoltatorii de sisteme de operare aveau probleme atunci cand gaurile de securitate erau prea mari, acum s-a ajuns la situatia paradoxala in care totul este atat de bine securizat si nu poate fi spionat nici de state.

Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute calvarul s-a dezlantuit in Emiratele Arabe Unite asupra Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor BlackBerry este acum sub presiune intr-un numar din ce in ce mai mare de tari.
Problema vine din faptul ca transmisiile de date sunt criptate si transmise prin serverele interne ale RIM din Canada iar serviciile secrete ale tarii nu pot spiona cei 500.000 de utilizatori de BlackBerry din Emirate. Serviciile respective sunt cele de email, navigarea pe internet, mesagerie instant si accesul la retelele sociale iar interdictia va sosi din 11 octombrie.

Acum Arabia Saudita se pregateste acum sa blocheze chiar de de vineri serviciile respective. Ba mai mult, Indonezia s-a alaturat corului de state care a amenintat RIM cu interzicerea daca nu instaleaza u server in tara pentru a rula datele. Alte state precum India, China au presat RIM in aceeasi directie iar oficiali din Egipt si Kuweit au ridicat si ei dubii.

Expertii spun ca societatea – care este prezenta in 175 de state- are de infruntat o dilema acum cand doreste o prezenta mai mare in afara Americii de Nord. John Palfrey, profesor privind legile internetului la Harvard Law School spune ca guvernele din Orientul Mijlociu, Nordul Africii, parti din Estul Asiei si foste republici sovietice au o traditie in a controla media.
RIM a anuntat public ca nu a acordat niciunui guvern acces la datele personale ale clientilor sai iar serviciile companiei sunt la acelasi standard in intreaga lume.

Administratia Obama a criticat decizia Emiratelor Arabe Unite anuntand ca decizia poate crea un precedent.

Sursa: USA Today
Sursa foto: www.tele-management.ca

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] doua saptamani, de cand transmisia criptata a datelor a erupt intr-un imens scandal pigmentat cu presiuni din partea mai multor guverne din Orientul Mijlociu de a avea acces la mesajele clientilor BlackBerry. Anterior, compania era recunoscuta exact pentru […]

  2. […] o iau pe urmele Indoneziei, Indiei sau a Arabiei Saudite, care au cerut in ultimii ani acces la datele criptate ale clientilor Research in Motion (RIM). De […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.