Producatorii Linux isi unesc fortele pentru un magazin unic de aplicatii

Scris de

Marii producatori de Linux vor sa lanseze online AppStream, un magazin unic de aplicatii, iar acestea sa fie usor de instalat pentru utilizatorii obisnuiti.

Recent, oficiali ai Red Hat, Fedora, Debian, Ubuntu, openSUSE, Mandriva si Mageia s-au intalnit recent la sediul SUSE din Nürnberg, Germania, pentru a pune la cale un instalator comun de programe si infrastructura necesara.

Simplitatea, succesul Windows-ului piratat

“Din ce in ce mai multi oameni din lumea Linux realizeaza ca un magazin online de aplicatii este necesar pentru a face platforma mai atractiva pentru utilizatorii normali si dezvoltatori”, a scria pe blog Frank Karlitschek, programator voluntar la mediul KDE si unul dintre cei ce mentin openDesktop.org. “Utilizatorului normal nu-i pasa de dependinte, librarii si alte parti interne (ale unei aplicatii-nr). Dar utilizatorii tin la lucruri precum capturi de ecran, texte de descriere, ratinguri, tag-uri, comentarii, recomandari de la prieteni si alte caracteristici pe care actualele pachete de instalare nu le furnizeaza”, a mai completat el Karlitschek, citat de PC World. Application Center de pe Ubuntu a fost identificat drept punctul de pornire; acesta va fi remodelat pentru a fi compatibil cu toate distributiile. Proiectul se numeste AppStream, si se spera sa fie gata pana la finele lui noiembrie, pentru ca apoi sa fie integrat in versiunile lansate la sfarsit de an.

Cine a fost primul, oul sau gaina?

Inspiratia producatorilor a venit cel mai probabil de la lansarea Mac App Store de catre Apple la inceputul anului, ceea ce a urcat ametitor descarcarile de programe si jocuri. Culmea este ca inspiratia Apple pentru realizarea magazinului online pentru sisteme Mac OS, ca si cel pentru iOS (telefoane si tablete), a venit tot din lumea Linux. Aici, fragmentat, fiecare producator pune la dispozitia clientilor liste de programe sau de servere de unde sa descarce aplicatii. Problema este fragmentarea imensa, faptul ca utilizatorii nu beneficiaza de recomandari sau comentarii in legatura cu ceea ce iau de pe net si nici de un suport vizual imbietor. In plus, instalarile si dezinstalarile sunt complicate deoarece aplicatiile nu au installer asa simplu ca la Windows.
Microsoft planuieste, de asemenea, deschiderea unui magazin online de jocuri.

Cota de 1%

Faptul ca Linux este gratis ar putea da un imbold puternic oamenilor sa migreze de pe Windows sau Mac, mai ales celor care folosesc editii piratate. Succesul Android, care este in esenta un sistem Linux, glasuieste de la sine. Android beneficiaza de un magazin unic de aplicatii, gazduit de Google. Linux avea o cota de piata de 0,95% la finele lunii ianuarie, in vreme ce Windows are 89,70% iar Mac OS alti 5,25%, potrivit NetMarketshare.

Tug ftw!

Sursa: mybroadband.co.za
Sursa foto: www.straferight.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.