Cel mai inghesuit sistem planetar

Scris de

Kepler-11 este unul dintre cele mai fascinante locuri din Univers, care ne pune in fata unor intrebari fara raspuns.

In jurul acestei stele graviteaza 6 exoplanete, dintre care 5 sunt intr-o orbita mai apropiata de soarele respectiv decat Venus, surata noastra de sistem solar. Orbitele planetelor sunt atat de apropiate incat isi mai dau din cand in cand cate un “sut” gravitational. Planetele fac in jurul stelei intre 10 si 114 zile, comparativ cu cele 365 de zile ale cat ii ia Terrei sa faca o revolutie in jurul Soarelui. Acestea sunt intre 2 si 13 ori mai grele decat Pamantul si avand diametre intre 2 si 5 ori mai mari decat ale piciorului nostru de Rai.

Textele clasice de astronomie speculeaza ca sistemele stelare sunt, in esenta, cam ca al nostru iar planetele se afla intr-un fel de “armonie” matematica iar anumite ecuatii pot prezice exact unde trebuie sa se afle o planeta. Acesta ecuatie se cheama legea lui Bode. Dar “inculpatul” nostru de azi arata ca aceasta “norma” nu se aplica…

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Discovery News

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.