Qualcomm si Sony, principalii castigatori in topul semiconductorilor

Scris de

Qualcomm si Sony sunt principalii castigatori intre producatorii de cipuri, potrivit unei analize a sectorului, realizata de catre iSuppli.

Per total, sectorul a inregistrat in acest an o scadere a veniturilor de 2,3%, cu 59 din 157 de producatori estimati a raporta venituri in scadere. Qualcomm este principalul beneficiar al maniei smartphone-urilor si tabletelor, cu o crestere de 27,2%. Desi categorii ca televizoarele si calculatoarele au avut evolutii slabe, performantele fiind sustinute de linia Snapdragon. In fapt, cresterea a fost suficienta pentru a depasi Texas Instruments si Toshiba ca venituri. iSuppli noteaza ca, pe langa cresterea de trei locuri din acest an, Qualcomm se afla pe locul al noualea in 2010, cresterea fulminanta fiind cea mai mare din istoria recenta a vreunui producator de semiconductori.
In mod surprinzator, Sony se afla pe locul secund in privinta ritmului de crestere, veniturile sale din segmentul cipurilor majorandu-se cu 20,1%. Performanta vine in contextul in care productia de senzori CMOS pentru imagine, care aconteaza 60% din veniturile diviziei de cipuri.

In partea cealalta, scaderi cu doua cifre au avut Texas Instruments, Toshiba, Renesas, Advanced Micro Devices, STMicroelectronics, Freescale si Elpida. AMD este cea mai lovita, cu o scadere de 17,7%, din cauza scaderii abatute asupra PC-urilor. Daca despre Renesas se stia ca este in vrie, fiind recent salvata de statul japonez si o serie de producatori auto, producatorul de memorii Elpida este in faliment si urmeaza sa fie vanduta americanilor de la Micron. Surprinde, in schimb, situatia de la Texas Instruments.

In termeni bruti, Intel si Samsung se mentin pe primele doua locuri, insa Intel noteaza o scadere de 2,4%, pe cand coreenii aduc un plus de 6,7%. Aceasta vine dupa achizitia unitatii LED facuta de catre Samsung Semiconductor de la Samsung Electro-Mechanics.

Sursa: TechSpot
Sursa foto: Sony

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.