Surpriza: Apple si Google vor licita impreuna pentru patentele Kodak

Scris de

Apple si Google vor licita in consortiu pentru cele 1.100 de patente Kodak, miscare surprinzatoare pentru cei doi giganti aflati intr-un “razboi rece” din cauza sistemului de operare Android.

Apple a acuzat in dese randuri o serie de producatori ca ii copiaza iPhone si iPad. Nu au scapat de mania lui Steve Jobs nici Samsung, nici HTC si nici Motorola, companie detinuta acum fix de catre Google. Pe de alta parte, Apple s-a angajat intr-o campanie de curatare a sistemului de operare iOS de elementele Google, inlocuind hartile cu Apple Maps, eliminand YouTube si introducand Siri pe baza Wolfram Alpha. Pe de alta parte, Google nu a putut fi atinsa din punct de vedere legal deoarece Apple ar fi avut probleme sa demonstreze in instanta ca motorul de cautare face bani din Android, mai ales ca nu face bani direct dispozitive hardware, cu exceptia liniei Nexus si, mai nou, a Motorola. Kodak a intrat in insolventa in luna ianuarie, cu active de 5,1 miliarde de dolari si datorii de 6,5 miliarde de dolari. Recent, pionierul fotografiei a obtinut din partea bancilor angajamente pentru o finantare de 830 de milioane de dolari, dar numai daca va obtine peste 500 de milioane de dolari din vanzarea patentelor.

Dusmania cand imi vine

Wall Street Journal scria in vara ca exista doua grupuri care concureaza pentru patentele in cauza. Apple se aliase cu Microsoft si Intelectual Ventures – o firma ce cumpara patente si apoi hartuieste alte firme sa ii plateasca licente. Google crease un fel de “Liga a Dreptatii” cu producatorii HTC, LG, Samsung si RPX Corporation – companie creata special sa asigure asistenta juridica in disputele pentru proprietate intelectuala cu trolli. Acum cele doua consortii vor fi combinate.
Bloomberg noteaza ca cei doi colosi au invatat lectia Nortel, cand Apple a oferit 6 miliarde de dolari pentru 6.000 de patente si a castigat. Aceasta s-a aflat din nou in echipa cu Microsoft, dar si Research in Motion, EMC si Sony. Google a licitat initial singura iar apoi in parteneriat cu Intel. Acum ambii “copii teribili” ai tehnologiei au descoperit beneficiile colaborarii: isi pot acoperi nevoile de afaceri la pret mult mai mic si nici nu exista pe urma riscul de a fi date in judecata.
In fapt, licitarea in consortiu nu este asa de neobisnuita. Recent a fost folosita si in cazul achizitiei MIPS Technology de catre Imagination Tech, unde rivala ARM Holdings a participat la constituirea unui consortiu pentru preluarea patentelor.

Anterior, Kodak estima ca valoarea patentelor sale este de 2,5 miliarde de dolari si ca au generat venituri de 3 miliarde de dolari din licentierea catre firme ca Samsung, LG, Motorola si Nokia. Cum banii obtinuti sunt multi, asta inseamna ca pachetul e foarte licentiat, deci pretul sau trebuie sa fie mai mic.

Bariere de intrare pentru competitie

Partea buna este ca o colaborare Apple-Google si intelegerea cu HTC arata ca este posibil ca “razboiul patentelor” sa se incheie curand, mai ales ca Apple este pe cale sa piarda un alt patent multitouch vital. Este vorba de “patentul Steve Jobs”, invalidat de autoritatile americane. Ipocrizia este ca o alta serie de produse includ tehnologii revendicate de Apple, precum “rubber banding”, prezent in sistemul de operare webOS sau pe tableta Playbook. Apple nu a declansat actiuni in justitie impotriva Palm/Hewlett-Packard sau a Research in Motion.
Partea proasta e ca prin achizitia de patente in consortiu, Apple si Google inchid piata pentru companiile care vor sa intre pe pietele smartphone-urilor sau tabletelor, creand bariere artificiale ridicate…

Sursa: SlashGear
Sursa foto: umor-pics.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.