Apple cade la pace cu HTC

Scris de

Apple a anuntat intr-o miscare surpriza ca a ajuns la o intelegere pe zece ani cu HTC privind licentierea reciproca a brevetelor.

“HTC este incantata sa fi rezolvat disputa sa cu Apple, asa ca HTC poate sa se concentreze pe inovatie in loc de litigii”, a declarat intr-un comunicat Peter Chou, directorul executiv al companiei taiwaneze.
“Suntem bucurosi ca am ajuns la o intelegere cu HTC”, a declarat si Tim Cook, boss-ul de la Apple. “Vom continua sa fim extrem de concentrati pe inovarea produselor”, a completat el. Din acest moment, toate disputele juridice dintre cele doua companii inceteaza.
Detaliile nu se cunosc, insa HTC a anuntat ca acordul “nu va avea un impact material advers asupra finantelor companiei”, ceea ce sugereaza ca nicio plata nu se face. Asta ne duce cu gandul ca HTC are la mana Apple cu ceva, posibil patentele privind conexiunea LTE cu care a avut succes in disputele cu Apple sau cele cumparate de la Hewlett-Packard. Pe de alta parte, Apple a castigat in cateva randuri disputele din instante cu HTC, ba chiar in luna mai o parte din telefoanele HTC au fost blocate in vamile din SUA. Atunci HTC a redesenat caracteristicile respective sau le-a eliminat total, mentinand insa ca nu incalca patentele Apple.

Aceasta este prima “deraiere” de la “razboiul termonuclear” pe care Steve Jobs a jurat in 2010 ca o sa-l poarte impotriva Android din cauza ca este un produs “furat”. Anterior, Apple a castigat un proces cu Samsung, prin care juriul a acordat gigantului american despagubiri de un miliard de dolari.

Pe de o parte, HTC s-a desumflat ca un balon in ultimul an, vanzarile scazandu-i la jumatate, astfel ca e posibil ca Apple sa fi considerat ca nu mai merita efortul. In plus, HTC va putea realiza smartphone-uri cu unele caracteristici pe care Samsung nu are voie sa le foloseasca, pe ideea “dusmanul dusmanului meu este prietenul meu”. Finalmente, e posibila o implicare a Microsoft in toata aceasta poveste: documentele prezentate anterior in procesul cu Samsung au aratat ca Microsoft a licentiat brevetele Apple, iar acum HTC pivoteaza tot mai mult spre Windows Phone 8. In plus, Microsoft are o prietenie nenaturala cu Apple in privinta patentelor. Anterior, Apple a licitat intr-un consortiu impreuna cu Microsoft pentru patentele Nortel, pe care le-au castigat in fata Google.

Acum raman pentru Apple doar disputele cu Samsung, rivalul de moarte pe piata smartphone-urilor si cel mai mare producator din lume si Motorola, ceea ce in esenta inseamna un razboi cu Google. Cook a avut recent discutii si cu seful Google, Larry Page, in privinta patentelor.

Apple este intr-o cursa contra-cronometru, deoarece patentele sale au inceput sa fie analizate de catre autoritati la solicitarea competitorilor iar unul a fost deja invalidat. Samsung a fost gasita vinovata de “incalcarea” acestui patent in procesul din SUA.

Update: Apple Insider scrie ca HTC ar plati Apple intre 6 si 8 dolari pe fiecare telefon vandut, potrivit analistului Shaw Wu de la compania Sterne Agee. Asta inseamna un total anual de 180-280 milioane de dolari daca se ia in calcul un volum de 30-35 de milioane de smartphone-uri expediate de HTC. Desi mult mai putin decat ceruse Apple, suma este similara cu cei 5 dolari pe telefon pe care taiwanezii ii dau Microsoft pentru alta serie de patente.

Sursa: Engadget
Sursa foto: IBM Live

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

  1. […] final o licentiere de brevete intre toti producatorii de software sau de gadgeturi. Zilele trecute, Apple a anuntat un astfel de acord cu HTC. Motorola a castigat interzicerea Windows 7 si a consolei Xbox 360 in Germania pe aceleasi […]

  2. […] impune celor doua companii sa incheie un acord de licentiere, similar celor semnate de Apple cu HTC sau Nokia. Concomitent, instanta a respins cererea Samsung pentru un nou proces pe motiv ca […]

  3. […] giganti precum Apple, Microsoft, Google, Motorola, Nokia, Research in Motion, Samsung, Ericsson, HTC, Kodak, AOL, Yahoo! sau Facebook. Sursa: New York Times Sursa foto: […]

  4. […] a dat initial in judecata HTC, cu care a cazut deja la pace dupa ce taiwanezii i-au licentiat brevetele, dar si Motorola. Aceasta din urma a fost detinuta de catre Google pana de curand, cand chinezii de […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.