Instanta nu va interzice gadgeturile Samsung, desi incalca patentele Apple

Scris de

Lovitura de teatru: judecatoarea Lucy Koh a decis sa ingaduie comercializarea in SUA a unui numar de 26 de produse Samsung, care au fost gasite in luna august ca incalca mai multe brevete Apple.

“Telefoanele aflate in discutie contin o gama larga de caracteristici din care doar o mica parte sunt acoperite de patentele Apple”, a motivat Koh. “Desi Apple are anumite interese in retinerea anumitor caracteristici in mod exclusiv, nu se cade ca produse intregi sa fie interzise pentru totdeauna de pe piata din cauza ca incorporeaza, printre miriade de alte caracteristici, putine functii protejate”, a mai scris judecatoarea.
Apple nu a reusit sa demonstreze ca oamenii cumpara produsele in cauza fix pentru acele caracteristici iar Koh noteaza ca nu exista nicio dovada ca Samsung va forta Apple sa iasa din afacerile cu smartphone-uri.
Aceasta este cea mai mare lovitura pentru Apple suferita in disputele cu grupul sud-corean. Interzicerea in sine a respectivelor telefoane nu este o mare miza, insa Apple urmarea blocarea modelelor Galaxy S III si Galaxy Note II pe baza acestei decizii.

Fortarea unei intelegeri

Pe de alta parte, Samsung inca va trebui sa plateasca amenda de 1,049 miliarde de dolari, insa este de asteptat sa lupte pentru scaderea acesteia, din cauza ca o parte din patente au fost invalidate. Unul dintre dintre acestea este facilitatea “rubber banding” iar celalalt este brevetul pentru multitouch, numit si “patentul Steve Jobs”.
Cum Samsung inca e fortata sa plateasca iar Apple nu primeste interdictia ceruta, Koh practic impune celor doua companii sa incheie un acord de licentiere, similar celor semnate de Apple cu HTC sau Nokia.
Concomitent, instanta a respins cererea Samsung pentru un nou proces pe motiv ca presedintele juriului era partinitor. E de asteptat ca Apple sa atace decizia la forurile superioare.

Ramura de maslin

Samsung a anuntat la cateva ore dupa decizie ca renunta la procesele de interdictie a produselor Apple in Europa si a motivat prin “interesul protejarii dreptului de alegere al consumatorilor”. Conglomeratul va continua doar litigiile in care sunt solicitate daune. Aceasta este atat o lovitura de imagine pentru Samsung, din moment ce a cerut mereu Apple sa concureze pe piata in loc de instante. In plus este si o ramura de maslin intinsa catre Cupertino…

Alternativa ar fi ca Apple sa continue pana cand marea majoritate a patentelor sale vor fi invalidate. Lucru care nu e tocmai ridicol, din moment ce New York Times a scris ca mania lui Steve Jobs de a patenta orice lucru legat de iPhone a venit dupa ce a fost obligat sa plateasca 100 de milioane de dolari catre Creative pentru folosirea unui patent in iPod.
“Atitudine lui era ca daca cineva de la Apple poate sa-l viseze, atunci noi ar trebui sa aplicam pentru un patent, deoarece chiar daca nu-l vom construi niciodata, macar este o unealta defensiva. Chiar daca stiam ca nu va fi aprobat (patentul -nr), vom aplica oricum. In cel mai rau caz, va preveni ca orice alta companie sa incerce sa patenteze idea”, declara Nancy Heinen, fost sef al departamentului juridic de la Apple.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Macgasm

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. Erebus says:

    Mi se pare o decizie buna.

  2. […] de milioane de dolari de la Samsung, insa judecatorul, acelasi cu cel din acest proces, a decis ca produsele nu trebuie oprite de la comercializare deoarece patentele in cauza sunt doar unele dintre „miriadele“ de alte functii pe care le […]

  3. […] a fost acuzata de mai multe ori de incalcarea unor brevete, atat de catre Apple si Microsoft, cat si de catre producatorul de echipamente telecom […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.