Google arunca “bomba Gmail” in curtea Microsoft

Scris de

Microsoft nu are numai probleme cu “aliatul” Apple, ci si cu Google. Aceasta din urma a anuntat ca va elimina suportul pentru protocolul ActiveSync din Microsoft Exchange incepand cu 30 ianuarie 2013.

Ca urmare, milioane de utilizatori de Windows Phone 8 vor avea dificultati in accesarea Gmail si sincronizarea calendarului si a contactelor. Suita Google Apps pentru companii nu va fi afectate pentru dispozitivele actuale care sunt setate sa sincronizeze mailul, calendarul si contactele, insa noi gadgeturi nu mai pot fi setate utilizand ActiveSync.
Culmea este ca pentru sistemul de operare iOS de la Apple, cu care Google se afla de asemenea la cutite, compania are o aplicatie de Gmail dedicata, cu suport IMAP. Pentru calendar este folosit suportul CalDAV in vreme ce pentru contacte este standardul CardDAV. Acuma, problema este ca atat Apple cat si Google suporta CalDAV si CardDAV in mod nativ, insa Microsoft a ales sa nu ofere suport pentru aceste standarde in Windows Phone 8. Inca.

Developers, developers, developers…

Acum utilizatorii de Gmail se afla intr-o pozitie ingrata: fie aleg doar email, fie o combinatie de email, calendar si contacte. In prima varianta au la dispozitie o conexiune IMAP, insa Gmail nu va avea suport pentru push email si, in cea mai buna solutie, se va sincroniza la fiecare 15 minute.
Cea de-a doua optiune este folosirea Exchange ActiveSync, care include push mail, calendar si contacte. Numai ca asta va disparea la 30 ianuarie, lasand Microsoft sa vina cu o solutie.

In acest moment Google nu are o aplicatie de Gmail pentru Windows Phone iar oficialii motorului de cautare au anuntat ca nu vor furniza aplicatii pentru Windows Phone 8 si Windows 8 deoarece acestea nu au utilizatori. In esenta, ar fi o problema de alocare responsabila a resurselor.
Daca Microsoft vrea sa rezolve problema, atunci gigantul software va trebui sa implementeze suport CalDAV sau CardDAV pentru sincronizarea calendarului si contactelor. Sau, pur si simplu sa elimine suportul pentru acestea din Windows Phone 8. Asta ar aliena, insa, utilizatorii deoarece Gmail este cel mai popular serviciu de posta electronica de pe planeta. Ar fi echivalentul Windows Phone pentru Apple Maps. In luna septembrie 2012 Google a decis sa nu mai ofere suport pentru utilizatorii Google Apps pe Internet Explorer 8, chiar daca acesta nu are decat trei ani. Asta nu inseamna ca aplicatiile nu vor mai functiona dintr-o data in browserele respective, doar ca utilizatorii primesc un mesaj pentru a trece la altceva.

Razboiul ecosistemelor

Pe de alta parte, situatia trebuie citita si prin prisma faptului ca Google se razboieste cu Microsoft in cateva zone mari, de la motoare de cautare si browsere si pana la sisteme de operare mobile, suite de productivitate si chiar viitorul PC-ului in sine. Chrome a luat coroana de la Internet Explorer iar Android domina peisajul smartphone asa cum domina Windows calculatoarele. Pe de alta parte, producatorii de telefoane cu Windows Phone licentiaza sistemul de operare de la Microsoft, insa au fost fortati de facto sa licentieze si Android de la Microsoft din cauza unor patente. In fine, Microsoft si-a facut un obicei sa atace Google: recent a demarat campania “Scroogled” pentru a sublinia practicile de cumparare a locului in rezultatele cautarii pe internet. Anterior a atacat Gmail pe motiv ca Google scaneaza mailurile fiecaruia pentru a livra reclame pe baza de cuvinte-cheie.
Batalia dintre cele doua companii s-a incins si mai mult anul trecut, cand Google acuza ca Microsoft si Apple s-au aliat in “razboiul patentelor” contra Android. Pe urma Microsoft a facut plangere la Comisia Europeana cerand o investigatie antitrust. Ulterior, Microsoft a acuzat Google ca blocheaza telefoanele cu Windows Phone sa conclucreze cum se cade cu YouTube. De partea cealalta, Google acuza Bing ca ii copiaza rezultatele din motorul sau de cautare.

Acum Google le-o plateste cu aceeasi moneda. Ceea ce este ciudat pentru o companie care are drept motto “Don’t be evil”… Pe de alta parte, asta arata ca Google se teme mai mult de Microsoft decat de Apple in razboiul mobilelor, probabil din cauza ca aceasta ofera deja servicii online, pe cand Apple este un dezastru ambulant la acest capitol.

Razboiul este in floare… Coafura rezista… Utilizatorii sufera…

Sursa: The Verge
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] faptul ca a oprit sincronizarea Gmail cu calendarul si contactele in Windows Phone in urma unui conflict cu Microsoft. La fel au patit si versiunile de mobil ale Google Maps, care nu mai erau vizibile de pe browserele […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.